Mai precis, se dau amenzi între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru nerespectarea interdicţiei utilizării drapelului naţional cu alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

Proiectul legislativ a fost inițiat de parlamentarii PNL Nicolae Ciucă şi Gabriel Andronache.

Se dau amenzi între 10.000 lei şi 20.000 lei

Propunerea legislativă, depusă la Parlament, modifică şi completează în acest sens Legea 75/1994 privind arborarea drapelului naţional.

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute de art. l alin. (3) din prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.2/2001”, arată proiectul.

Astfel, pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, conform articolului 1 alineatul 3 din lege.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că Parlamentul a adoptat în 31 mai actul normativ de modificare şi completare a Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice prin care s-a consacrat interdicţia că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

„Pentru ca dispoziţia legală să fie respectată şi având ca scop prevenţia încălcării legii, considerăm necesar al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancţiunea pentru nerespectarea acestei interdicţii. (…) Pângărirea drapelului, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale. Propunem sancţiuni contravenţionale în cuantumul de 10.000 lei până la 20.000 lei”, au explicat parlamentarii PNL.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Drapelul României este o emblemă semnificativă a națiunii noastre

Drapelul României este caracterizat prin nuanțele de albastru, galben și roșu. Totodată, este o emblemă semnificativă a națiunii noastre. Amintim că drapelul a suferit diverse modificări de-a lungul anilor. Acestea au reflectat schimbările de conducere și de influență. Rădăcinile steagului românesc pot fi urmărite până în anii 1600. La momentul respectiv, Mihai Viteazul a încorporat aceste trei culori în documente oficiale, scuturi și decorațiuni ale stemei.

Deși aceste culori nu au fost inițial legate de un sentiment de identitate națională, ele au început să apară treptat în operele de artă și pe steaguri în timpul rebeliunii conduse de Tudor Vladimirescu. Astfel, ele au căpătat treptat recunoaștere și importanță în formarea conștiinței naționale.

Semnificația simbolurilor reprezentate de culorile drapelului românesc a fost atribuită pentru prima dată în 1821. S-a stabilit că albastrul simbolizează cerul, reprezentând libertatea; galbenul este asociat cu grâul și dreptatea; iar roșul, culoarea sângelui, semnifică fraternitatea. Cu toate acestea, a fost nevoie de încă 20 de ani pentru ca drapelul național să fie adoptat oficial.