Grupa mijlocie la grădiniță este obligatorie din toamnă. Copiii care au acum 4 ani vor face parte din prima generație care va avea cel puțin 13 ani de educație școlară.
Totuși, părinții care merg să îi înscrie pe cei mici la stat se confruntă cu o problemă – în multe orașe sunt mai puțin locuri decât doritori, și asta din cauză că autoritățile s-au concentrat doar pe procedura de înscriere. Problema este mai des întâlnită în zonele rurale.
În următoarele câteva săptămâni, aproximativ 180.000 de copii de 3 și 4 ani vor participa la competiția pentru locurile în grădinițele de stat. Numărul de înscrieri a fost extins în toate spațiile disponibile pentru a acomoda noile grupe. Acest lucru se datorează obligației statului de a înscrie toți copiii care împlinesc 4 ani înainte de luna septembrie.
”Grupa mijlocie devine grupă obligatorie. Cei de 5-6 ani și cei de 4-5 ani sunt primii cuprinși în învățământul preșcolar”, spune Ileana Ionescu, director grădiniță.
În ceea ce privește educația preșcolară, proximitatea față de domiciliul și locul de muncă al părinților are mai multă importanță decât circumscripția electorală. Formularul de cerere permite indicarea a trei opțiuni. În cazul în care prima opțiune nu este disponibilă, copilul are încă două oportunități în etapele următoare. În mod obișnuit, o grupă de grădiniță nu poate depăși 20 de membri, deși poate fi mărită la 23 cu aprobarea inspectoratului.
Situația este mult mai complicată
Ca urmare a cererii ridicate de grădinițe de top, este posibil ca grupurile mai mici să nu poată fi găzduite, ceea ce determină unele familii să caute grădinițe private sau să își lase copiii să aștepte încă un an înainte de a începe. În ciuda unei legi care prevede înscrierea tuturor copiilor de 4 ani, guvernul nu a construit noi grădinițe sau nu a angajat mai mult personal pentru a răspunde cererii în creștere.
Anul trecut, au fost aduse modificări și la legea privind creșele, care acum acceptă sugari de la vârsta de 3 luni și urmează un program structurat, renunțând la a mai fi doar un loc unde copiii pot sta în timp ce părinții lor lucrează.
”Au învățat că nu trebuie să rupă florile. Facem și fișe individuale, învățăm să scriem în creion, să colorăm”, spune Mariana Barbu, puericultor.
În unele zone nu există acces la serviciile de educație timpurie
În ciuda acestui fapt, multe zone din România nu au încă acces la servicii de educație timpurie. De fapt, există numeroase comune și sute de sate în care nu există nici grădinițe și nici creșe. Guvernul României a alocat peste 100 de milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea de servicii suplimentare de educație timpurie în aceste regiuni insuficient deservite.
În plus, cei interesați să înființeze structuri de îngrijire a copiilor mici, inclusiv a personalului necesar, pot solicita o finanțare de până la 250.000 de euro.