Când Sony a anunţat, în 2006, achiziţia diviziei de camere foto DSLR a Konica Minolta, puţini prevedeau agresivitatea mutărilor ulterioare pe care gigantul japonez urma să le facă. După numai un an şi ceva, iată cameră foto semiprofesională Sony, Alpha700.
Categoria camerelor foto DSLR (digital single-lens reflex, adică aparate cu senzor digital şi cu vizare prin obiectiv) cunoaşte de cel puţin doi-trei ani – iar tendinţa se menţine şi acum – un ritm susţinut de creştere, chiar şi pe o piaţă devenită extrem de competitivă. Era normal, prin urmare, ca gigantul japonez să-şi dorească o parte din tortul împărţit până atunci de cei doi mari jucători din domeniu, Canon şi Nikon.
E clar că Sony a făcut o treabă bună cu noul său produs. Specificaţiile tehnice ale Alpha 700 sunt cel puţin la nivelul concurenţilor direcţi, modele precum Canon 40D sau Nikon D200. Avantajul evident, de la prima vedere, este rezoluţia mai mare a senzorului, de 12,24 megapixeli – faţă de 10 megapixeli cât este „norma“ în această categorie. Pentru această cameră, producătorul a dezvoltat un senzor care, atenţie!, face conversia analog-digital (a imaginii proiectate de obiectiv pe suprafaţa senzorului într-un format digital de genul JPEG) utilizând convertori dedicaţi, localizaţi aproape de fiecare element al matricei de captură de pe senzor. Pare complicat, dar de fapt e foarte simplu: imaginea fotografiată e convertită în imagine digitală „punct-cu-punct“, ca să spunem aşa, înainte de a fi prelucrată de procesorul intern al aparatului. Aceasta vă va ajuta să faceţi fotografii de o calitate mai bună.
Altă noutate este capacitatea lui Alpha 700 de a face fotografii în serie continuă („în rafală“, cum spun profesioniştii)… până când cardul de memorie se umple complet! A dispărut astfel limita de 20-30 de instantanee care se puteau trage în foc continuu, din cauza unei memorii RAM interne insuficiente. Dar performanţa se poate realiza doar dacă selectaţi salvarea pozelor în format JPEG Standard sau Fine, şi nu într-un format fără compresie precum RAW.
Alpha 700 se mai poate lăuda cu un stabilizator de imagine performant, situat pe senzor, cu ajutorul căruia puteţi face fotografii ţinând aparatul în mână chiar şi la timpi de expunere foarte lungi, de 0,2 secunde. Unul dintre fotografii noştri, care a testat aparatul, spune că acest stabilizator funcţionează ireproşabil. Un singur lucru e de neînţeles la Alpha 700: insistenţa cu care Sony continuă să îşi promoveze cardurile de memorie Memory Stick (deşi, prevăzător, producătorul a inclus şi un slot pentru carduri Compact Flash). Dar, pe de altă parte, Alpha 700 are şi o mufă HDMI, destinată conectării camerei direct la un ecran HD (de înaltă definiţie), pentru a vă vedea creaţiile în toată splendoarea lor. Frumos, nu? Doar că pozele proaste au să pară şi mai proaste; o faceţi pe propriul dvs. risc!