‘Actuala reechilibrare pe termen mediu nu va reduce datoria într-o mod semnificativ’, a afirmat FMI în raportul său anual asupra economiei ţării.
‘Cu o atenţie sporită acordată riscurilor de piaţă legate de datoria publică în ţările avansate, serviciile FMI sunt de părere că Austria trebuie să-şi reducă datoria mai repede decât estimase’, se arată în document. Totodată, se pledează pentru ‘măsuri de reechilibrare de cel puţin o jumătate de procent din PIB în fiecare an, începând cu bugetul pe 2012’.
‘Autorităţile au apreciat că planurile actuale sunt suficiente’, a adăugat Fondul. Viena nu doreşte să ia noi măsuri legate de bugetul pe 2012, ‘nici chiar înainte de alegerile legislative din 2013’.
FMI anticipează că datoria publică va stagna la 73-74 la sută din PIB între 2012 şi 2015, în timp ce guvernul apreciază acest procent în jurul lui 75 la sută. pentru perioada amintită.
‘Serviciile FMI şi autorităţile au căzut de acord că planurile actuale de reechilibrare nu vor reduce datoria într-un mod semnificativ, iar funcţionarii Fondului consideră acest lucru ca nesatisfăcător ţinând cont de riscuri’, se mai afirmă în documentul FMI.
Fondul a atras atenţia asupra noilor planuri de salvare a băncilor, integrării datoriei societăţilor publice în conturile statului, costurilor pentru sănătate mai ridicate decât cele estimate ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, precum şi asupra ‘noilor perturbări de pe pieţele financiare europene’.
Statele membre reprezentate în consiliul de administraţie au susţinut punctul de vedere al FMI. ‘Se impune un plan de reechilibrare bugetară mai ambiţios’, au apreciat acestea, după cum arată raportul anual.
SURSA: Agerpres