Aproximativ 13.000 de migranţi s-au deplasat la frontiera dintre Turcia şi Grecia în urma ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că îi va lăsa să iasă din ţară pe refugiaţii care vor să ajungă în Europa, a anunţat sâmbătă ONU, potrivit AFP.
Dezastru aproape de granița României
„Cel puţin 13.000 de persoane sunt prezente de-a lungul a 212 km de frontieră”, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Această agenţie a ONU a precizat că printre migranţi se află „familii cu copii mici”.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a mai transmis că echipele sale urmăresc îndeaproape mişcarea de populaţie de la Istanbul şi le furnizează ajutor celor mai vulnerabili dintre migranţi.
„Echipele care lucrează de-a lungul frontierei de 212 kilometri dintre Turcia şi Grecia (…) au numărat 13.000 de persoane adunate la punctele de intrare oficiale de la graniţă la Pazarkule şi Ipsala, precum şi în alte locuri”, a precizat OIM, adăugând că grupurile sunt formate „din câteva zeci şi până la peste 3.000 de persoane”.
„Numărul migranţilor care vin din Edirne (nord-vestul Turciei – n.r.) pentru a traversa frontiera a crescut în cursul zilei pe măsură ce maşinile, taxiurile şi autocarele au ajuns la Istanbul”, a explicat şeful misiunii turce la OIM, Lado Gvilava.
„Majoritatea sunt bărbaţi, dar pot fi văzute de asemenea şi familii cu copii mici”, a adăugat el.
Turcia şi-a deschis vineri frontierele migratorii cu Europa, ameninţând că va lăsa să treacă un nou aflux de refugiaţi sirieni dacă nu obţine un sprijin activ de la UE în disputa sa cu Rusia în Siria.
„Ce am făcut ieri? Am deschis porţile. Şi nu le vom închide”, a afirmat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
La frontiera dintre Turcia şi Grecia, situaţia a fost tensionată sâmbătă, cu ciocniri între poliţiştii greci care aruncau cu gaze lacrimogene şi migranţi care aruncau cu pietre.
Guvernul de la Atena a transmis că a respins peste 4.000 de treceri ilegale de frontieră şi că autorităţile au arestat 66 de migranţi care reuşiseră să intre pe teritoriul Greciei, potrivit DPA.
În 2015, Grecia a devenit principala poartă de intrare în Europa pentru sute de mii de migranţi, majoritatea fugind de conflictul sirian, conform Agerpres.