Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a pierdut categoric lupta cu șefa PSD, Viorica Dăncilă, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Barna a pierdut la scor în fața lui Dăncilă. A avut cu 10 procente mai puțin decât fostul premier. Sociologul IRES, Vasile Dîncu, a dezvăluit cum a pierdut Barna într-o asemenea manieră categorică.
El a precizat că, în realitate, alianța USR-PLUS se afla la 10%. Sociologul a spus că investigația Rise Project l-a prăbușit pe Dan Barna cu 10%. ”Am văzut că Dan Barna, dintr-un candidat viabil, care era în jur de 17-18% şi cu posibilităţi să crească, aşa cum s-a întâmplat şi la europarlamentare, în campanie, în ziua votului, a căzut la încredere în jur de 10 procente.”, a spus Dîncu la Digi24.
Dîncu știe cum s-a ajuns aici. ”Mesajul pe care Dan Barna şi partidul cu care a crescut, cu care s-a impus în spaţiul politic a fost unul destul de tranşant, destul de puternic şi cumva, un mesaj de intoleranţă faţă de corupţie. Sloganul pe care au mers şi în campanie şi care cred că ar fi trebuit îmbunătăţit, cel „Fără penali în funcţii publice”, i-a mobilizat pe cei din partidul lui şi al lui Dacian Cioloş. În momentul în care a fost o pată pe rochia Albei-ca-Zăpada se vede foarte bine asta şi a demobilizat foarte multă lume.”, a explicat sociologul.
Însă, USR-PLUS au, împreună, un scor chiar mai mic decât al lui Dan Barna. ”Cu o zi înainte de alegeri, partidul avea 10% şi candidatul avea 15% în sondajul pe care l-am făcut noi cu o zi înainte. Scorul USR este de 15% în acest moment, exact scorul lui Barna, iar scorul USR a crescut de săptămâna trecută şi de-acum două săptămâni şi datorită prestaţiei lui Dan Barna, de la 10 la 15%”, e convins Dîncu.
Sociologul spune că scorul de la europarlamentare a fost unul iluzoriu. ”A fost un scor mincinos, pentru că a fost amplificat de ideea de luptă împotriva corupţiei, care este o temă foarte importantă în România, a fost adusă mereu la cel mai înalt nivel. Scorul, însă, al celor două formaţiuni care au intrat în Alianța 2020, din această vară, este acesta, în jur de 10%.”, a ai spus sociologul, conform sursei citate.