„Suntem îngropați în datorii, iar statul se împrumută în continuare pentru a plăti ratele.
Un nou raport a ieșit privind nivelul datoriei publice a României. Din nou, avem de-a face cu o mărire a acesteia: am ajuns la peste 58 de miliarde de lei împrumutate de guvern, doar anul acesta. Cu o țintă de 72 de miliarde de lei pentru tot anul, există șanse foarte mari să o depășim. Niște calcule simple ne arată că am ajuns deja la 80% din ce și-a propus guvernul inițial.
Cu toate acestea, avem oameni care insistă că și alte țări stabile au datorii, deci acest lucru nu poate fi așa de rău. Ei bine, problema cu aceste cifre la noi în țară este că noi ne împrumutăm pentru a plăti alte datorii scadente. Numai anul acesta, România trebuie să returneze undeva la 44 de miliarde de lei.
Astfel, nu discutăm despre împrumuturi care să meargă în investiții, cum este de exemplu cazul țărilor care folosesc banii pentru a finaliza lucrări importante de infrastructură. În aceste situații, am putea vorbi apoi de o creștere a economiei în urma acelor îmbunătățiri. Nu, noi plătim dobânzi, rate la alte împrumuturi și cheltuielile explodate ale statului.
Mai mult, pentru că nu ne bucurăm de cea mai bună credibilitate cu partenerii străini, condițiile în care am ajuns să ne împrumutăm sunt din ce în ce mai păguboase. Practic, copiii noștri vor plăti în 30 de ani ceea ce actuala guvernare a cheltuit pe majorarea salariilor lor.
Ca o concluzie, problema cu datoria publică a României nu este doar aceea că ea crește, dar și destinația total nefericită pe care o are. Stabilizarea cheltuielilor statului și eficientizarea aparatului administrativ sunt imperios necesare pentru a ne asigura că nu amanetăm viitorul țării pe următorii 30 de ani,” a scris Claudiu Năsui pe contul său de Facebook.