Secetă extremă în România. Porumbul și floarea-soarelui sunt culturile cele mai afectate în acest moment. Cu ce informaţii mai vine Administrația Națională de Meteorologie?
2024 ar putea fi un an dezastruos pentru agricultură, avertizează Elena Mateescu, directorul general al ANM
Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), estimează că 2024 va fi unul dintre cei mai secetoși ani pentru agricultură.
Potrivit specialiștilor ANM, o mare parte din țară se confruntă în prezent cu o secetă pedologică extremă.
Elena Mateescu a declarat că în bună parte din țară se înregistrează o secetă pedologică extremă, cele mai afectate zone fiind Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei. Ea a menționat că porumbul și floarea-soarelui sunt culturile cele mai afectate.
Mateescu a explicat că, în perioada de aproape 11 luni de la 1 septembrie 2023 până la 31 august 2024, șapte luni au avut cantități deficitare de precipitații, iar în lunile mai, iunie și iulie, cantitățile medii de precipitații au fost sub normele lunare.
Prin urmare, şefa ANM a concluzionat că 2024 va fi unul dintre cei mai secetoși ani agricoli, în special pentru culturile prășitoare.
„Avem secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi estul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei.
Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea soarelui. Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare.
Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare”, a fost declaraţia oferită de Elena Mateescu pentru Agerpres.
Fermierii aşteaptă despăgubirile de la Ministerul Agriculturii
În prezent, agricultura se confruntă cu o situație critică, deoarece seceta și canicula au distrus în mod sever multe culturi din țară. În aceste condiții, fermierii vor putea solicita despăgubiri între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă în acest an.
Suprafața afectată până în prezent se ridică la aproape două milioane de hectare pentru porumb și floarea-soarelui și la 100.000 de hectare pentru grâu și rapiță.
Aceste informații au fost furnizate de Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un an în care seceta și canicula au avut un impact considerabil asupra culturilor.
„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie.
Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă.
Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii.