Mii de hectare din tot judeţul Bacău, cultivate în 2014 cu porumb, au rămas toamna trecută nerecoltate de către producători.
Astfel, s-a ajuns că, exact în plină iarnă, proprietarii acestor terenurilor să decidă strângerea recoltei.
Unii dintre aceştia spun că au lăsat producţia în câmp întrucât, anul trecut, la recoltare, nu s-a putut intră în lan cu combinele, terenul fiind extrem de moale din cauza ploilor.
"N-a fost bună vremea de recoltat. Acum, terenul este îngheţat şi se poate intră în câmp. Aşa e până la Suceava. Dacă se ridică ceaţa, intrăm în tarla, nu stăm. Va spun, cam de gloabă se munceşte, noroc de subvenţia de la UE. Păi, la 30 de bani kilul, dacă ai producţie de 6.000 de kg. boabe la hectar, scoţi 1.800 de lei. Or, numai combina te costă 350 de lei, plus arendă la oameni etc", a explicat un lucrător pe combină, citat de ziarul Desteptarea.
Zeci de crescători de bovine din comuna dâmboviţeană Ulmi sunt disperaţi şi spun că abia se mai descurcă. Ei preferă să dea laptele animalelor din gospodărie decât să îl vândă la preţul oferit de fabrică.
Toţi au micile ferme la limita subzistenţei pentru că sunt nevoiţi să vândă laptele la litru. Unica fabrică de procesare a laptelui din judeţ le mai cumpăra laptele din când în când la preţul de 80 de bani pe litru, considerat prea mic, scrie publicaţia locală Dambovita.