În ciuda eforturilor echipelor de salvare, șansele ca supraviețuitori să fie găsiți sub dărâmături au scăzut considerabil pe măsură ce trec orele. Autoritățile din Myanmar și din regiunile afectate sunt copleșite de amploarea dezastrului, iar resursele de salvare sunt insuficiente pentru a face față numărului mare de victime.
Cutremurul a avut loc vineri dimineața și a afectat în special zonele de sud și sud-est ale Myanmarului, dar și țările vecine, inclusiv Thailanda și Laos. Seismul a avut o magnitudine de 7,7 de grade, iar 14 replici au fost resimțite în regiunile afectate, complicând și mai mult operațiunile de salvare.
Dan Andronic: Să ne ferească Dumnezeu de unul de peste 7 grade
Ziaristul Dan Andronic a scris în dimineața asta despre tragedie, aducându-ne aminte de situația în care se află Capitala.
”Mi se pare incredibil cum toată lumea discută despre cutremurul devastator din Birmania, dar nimeni nu-l întreabă pe Nicușor Dan cum ar arăta Bucureștiul într-o situație similară.
Un raport al Băncii Mondiale de acum trei ani și 11 luni zace nefolosit, deși concluziile sunt îngrozitoare. Nu l-ați văzut?
Vă spun eu, după ce am scris de nenumărate ori despre subiectul ăsta: Peste 800 de clădiri publice și rezidențiale prezintă risc major de prăbușire, în cazul unui seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Această statistică – devenită repetitivă în ultimii 30 de ani și evocată public în luna martie a fiecărui an, dată la care este marcat cutremurul din 1977 – a rămas doar un subiect de presă.
Din cele 7 primării din București – care, mai nou, au atribuții clare prin Legea 212/2022 de a efectua lucrări de consolidare a clădirilor – doar Primăria Capitalei (prin Administrația Municipală de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) se ocupă de acest domeniu.
Vorbim despre:
– aproximativ 700 clădiri rezidențiale (Risc Seismic I și II)
– 291 de școli,
– 19 spitale
– 34 de poduri și pasaje rutiere.
Să ne ferească Dumnezeu de o asemenea nenorocire, că de la Nicușor Dan & Co. nu avem ce spera…”, a scris Dan Andronic pe pagina sa de Facebook.
Cifrele groazei cu care trăim zilnic
La 48 de ani de la sinistrul din 4 martie 1977, În București sunt 412 imobile cu risc seismic 1 (RsI), conform datelor oficiale oferite de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Realitatea de pe teren arată însă că în Capitală există peste 2.200 de clădiri vulnerabile în cazul unui seism.
Într-un interviu pentru publicul HotNews, inginerul și fondatorul Re:Rise, prima organizație din România dedicată reducerii riscului seismic, Matei Sumbasacu, a explicat că și clădirile încadrate în clase de urgență sunt clădiri care fac parte din cele cu risc seismic 1.
Un simplu calcul matematic arată că peste 1.800 de clădiri se află în pericol de prăbușire la un cutremur major care va lovi Bucureștiul.
Realitatea de pe teren arată însă lucrurile și mai rele. Conform calculelor privind rezistența clădirilor la acțiuni seismice făcute de Re:Rise, la 48 de ani de la cutremurul din 1977, în București sunt peste 2.200 de imobile vulnerabile la cutremur.