Dezastru la nivel european. Din cauza pandemiei de coronavirus, un milion de oameni sunt într-un mare pericol. În acest context, un medic trage semnalul de alarmă. Se pare o persoană din două, care prezintă simptome de cancer, nu a primit trimitere de urgenţă pentru diagnosticare.
Ultimele date publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului arată că aproape un milion de cazuri de cancer sunt în pericol să nu fie diagnosticate la timp în Europa, din cauza contextului sanitar generat de Covid-19. Totodată, sursa citată mai precizează că o persoană din două, care prezintă simptome de cancer, nu a primit trimitere de urgenţă pentru diagnosticare.
În ceea ce privește numărul de teste necesare pentru depistarea cancerului, potrivit sursei citate, în Europa, aproximativ 100 de miliaone de astfel de teste nu au fost efectuate în perioada pandemiei de coronavirus, iar ca rezultat, se ajunge la diagnosticări în faze tardive şi, implicit, la scăderea ratei de supravieţuire a pacienţilor bolnavi.
Președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, bolnavii din România sunt și ei în aceași situație.
Din cauza pandemiei, sisteul de sănătate a fost grav afectat. Deși în restul Europei au fost create spitale speciale pentru bolnaviid e cancer, politica din România a fost una greșită, susține medicul.
Care este situația în România
El a mai adăugat că este vorba despre mii de pacienți nediagnosticați doar cu cancer pulmnor, iar în final când va veni diagnosticul, va fi prea târziu. În acest context, medicul susține că vor fi purtate discuții cu Ministerul Sănătății.
„Asta a făcut că mulți pacienți să nu mai fie diagnosticați, așa că sistemul de sănătate a fost copleșit de cazuri noi și tardive. A fost limitat accesul la diagnosticare și monitorizare.
Doar în România și Ucraina s-a făcut această delimitare. În restul Europei, spitalele și-au creat acele circuite specifice pentru bolnavii de cancer. În România am adoptat o politică greșită, ceea ce a dus la mulțime de pacienți nediagnosticați. Lipsesc 3000 de pacienți nediagnosticați doar în cancerul pulmonar, iar când vor fi diagnosticați, vor fi în fază avansată de boală.
Vom cuantifica aceste politici greșite ale Ministerului Sănătății în sute de decese”, a spus Irimia, la Digi24.
Totodată, el a subliniat și lipsa tratamentelor necesare și a medicamentelor vitale care nu au alternativă terapeutică.