Revoltaţi de faptul că examenul de Rezidenţiat a fost amânat până pe 8 decembrie, sute de absolvenţi de medicină au protestat, miercuri, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Ei au atras atenţia că, fără Rezidenţiat, cei șase ani de facultate pe care i-au făcut nu au nicio valoare. În plus, atrag atenţia absolvenţii, în această perioadă ei nu beneficiază de asigurări de sănătate.
Examenul de Rezidenţiat trebuia să aibă loc pe data de 17 noiembrie, însă a fost amânat pentru că nu a existat un ministru al Educaţiei sau un ministru interimar care să semneze actele necesare. Ministrul interimar al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că exista riscul unei noi amânări a examenului, pentru că situaţia nu poate fi rezolvată de un secretar de stat.
„Legislația este foarte clară, am spus-o și o repet de fiecare dată, nu este o dispută politică, aici nu ne jucăm cu soarta a 5.000 de copii. Pur și simplu, juridic nu se poate face. Ne-au spus foarte mulți, puteați să faceți un ordin de ministru, să forțați. Nu vreau să vulnerabilizez acest examen, pentru că până la urmă o singură contestație ar anula tot examenul, legislația este în acest moment așa. Ar fi o soluție, să modificăm legea urgent în Parlament”, a precizat Sorina Pintea.
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), reprezentând studenţii în domeniul sănătăţii, trage un semnal de alarmă asupra acestei situaţii şi arată că lipsa a peste 4000 de medici care ar fi trebuit să îşi înceapă activitatea pe 1 ianuarie va duce sistemul medical la o criză de personal, punând presiune pe personalul deja existent în sistem, în detrimentul pacienţilor din spitalele din România.
În acest context, cel mai recent studiu realizat în Uniunea Europeană, de o organizaţie profesională, arată că 10.000 de medici au plecat din România până în 2016. Majoritatea au preferat Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Spania şi Marea Britanie, iar motivele declarate sunt legate de salarii, condiţiile de lucru şi respectul angajaţilor şi al pacienţilor. Numărul real al medicilor care au ales să-şi facă meseria în altă ţară nu se poate cunoaşte, afirmă specialiştii, dar ar trebui ţinut cont de numărul celor care au cerut certificatele de conformitate, necesare pentru a lucra în străinătate.
Pe lângă exodul medicilor, studiul european a mai evidenţiat şi o serie de probleme cu care se confruntă statele europene pe acest palier. În cazul României, se atrage atenţia asupra orientării spre spitale și nu spre ambulatoriu, asupra sistemului supracentralizat în colectarea banilor și a deciziei pentru cheltuirea lor, lipsa banilor publici, dar şi faptul că sistemul medical este condus de profesori universitari în medicină. În plus, ţara noastră ar avea prea mulți studenți de medicină și prea multe facultăți de medicină, consideră medicul Denis Păduraru.