Ploile nu au afectat doar culturile de cereale, ci şi sectorul viticol. În anumite zone din ţară, producţia de struguri se află sub jumătatea celei de anul trecut.
Producţia medie de struguri la hectar la nivelul judeţului Prahova se situează, anul acesta, sub jumătatea celei de anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a bolilor care s-au dezvoltat pe fondul umidităţii excesive, însă calitatea vinului nu va fi afectată, strugurii acumulând suficient zahăr, spun specialiştii, citaţi de Agerpres.
Mai citeşte Gustul amar al vinului în 2014
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu, a declarat, că producţia medie la hectar la strugurii de vin şi de masă este mai mică decât jumătatea celei care a fost obţinută anul trecut, însă până la finalul campaniei de recoltare valorile vor mai creşte.
Astfel, stadiul de recoltare la strugurii de vin, prezenţi pe o suprafaţă de 7.350 de hectare, este de 10%, producţia medie la hectar fiind de trei tone, faţă de 6,4 tone în 2013. În ceea ce priveşte strugurii de masă, care acoperă 193 de hectare, până în prezent s-au recoltat în proporţie de 87%, iar producţia medie la hectar este de 2,5 tone faţă de 6,8 tone anul trecut.
'Cauzele producţiei scăzute sunt reprezentate de un cumul de factori. Este vorba despre excesul de umiditate de la nivelul solului care a dus la dezvoltarea de boli şi dăunători. Nu s-a putut interveni cu tratament din cauza ploilor, iar mana şi făinarea au produs pagube care se reflectă în producţie', a explicat Marian Marcu.
Potrivit acestuia, cele mai mari pagube sunt la micii fermieri şi în gospodăriile populaţiei, unde producţia a fost afectată în procent de 80%. Pe de altă parte, marii fermieri au dispus de tehnologie şi au putut interveni mai operativ pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor, astfel că gradul de afectare a producţiilor lor este de 10-15%.
Cu toate că producţia a scăzut sub jumătatea faţă de cea de anul trecut, calitatea vinului nu este afectată, pentru că strugurii au acumulat suficient zahăr.
În acelaşi timp, producţia de struguri a judeţului Gorj, precum şi calitatea vinului din acest an sunt afectate de precipitaţiile abundente care au căzut în ultimele luni, a afirmat , şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, Dan Tănăsescu.
Potrivit acestuia, din cauza umidităţii excesive cauzate de ploi viţa de vie a fost afectată de mană, lucru care va duce la scăderea considerabilă a producţiei de struguri, dar şi la o calitate mult mai slabă a vinului comparativ cu anii trecuţi.
"Dacă anul trecut am avut o producţie de circa 5.000 de kg la hectare, anul acesta, din evaluările noastre, vom avea în jur de 3.000 kg pe hectar. Din păcate, producţia va fi diminuată foarte mult până la recoltare pentru că boabele de struguri crapă, putrezesc şi pică de pe ciorchine. Va fi afectată şi calitatea vinului deoarece, din cauza precipitaţiilor abundente, anul acesta am avut un atac deosebit de mană şi putregai cenuşiu. Dacă anul trecut a fost un an excepţional privind calitatea vinului datorită acumulării de zahăr, anul acesta, pe lângă faptul că va fi foarte puţin, va fi şi de o calitate slabă", a spus Dan Tănăsescu. La nivelul judeţului Gorj, suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de circa 3.700 de hectare.