Situația din Spania este zastruioasă. Erupțiile vulcanice nu se mai opresc, iar potrivit Reuters, autoritățile au decis evacuarea locuitorilor din încă trei orașe. Serviciul de pompieri din Tenerife anunță că pompierii s-au retras și ei în contextul în care situația este extrem de priculoasă.

„Vulcanul se află acum într-o nouă fază explozivă… Pompierii nu vor mai interveni astăzi”, a anunțat, vineri, pe Twitter, Serviciul de pompieri din Tenerife, care a fost mobilizat pentru operațiunile din La Palma.

De menționat este faptul că, un nou orificiu a apărut într-o parte a vulcanului Cumbre Vieja, iar în imaginile publicate pe rețelele sociale se poate observa o nouă undă de șoc provocată de erupție.

Un martor citat de Reuters a oferit o serie de declarații referitoare la gravitatea situației. Acesta susține că vineri după-amiază, un uriaș nor cenușiu a ieșit din craterul vulcanului, care, spune el, este cel mai mare de când Cumbre Vieja a erupt pentru prima dată duminică, 12 septembrie. În acest context, autoritățile au ordonat evacuarea orașelor Tajuya, Tacande de Abajo și a părții din orașul Tacande de Arriba care nu fusese încă evacuată.

Imagini fără precedent din Spania 

În ceea ce privește situația locuitorilor de pe insulă, aceștia au fost trimiși pe terenul local de fotbal. Deși în primă fază serviciile de urgență din Insulele Canare i-au sfătuit pe localnici să rămână în case pentru a se feri de norul de cenușă și de lavă, ulterior s-a luat decizia evacuării din cauza riscului sporit de explozii. Alături de oameni au fost evacuate și animalele.

„Evacuarea oamenilor este prioritară… deși există și alte sarcini importante de îndeplinit, cum ar fi menținerea animalelor în siguranță”, au transmis pe Twitter, reprezentanții Gărzii Civile, care au publicat imagini cu ofițeri care încearcă să salveze niște capre dintr-o gospodărie.

Amintim faptul că vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă de duminică, iar de atunci și până în prezent a aruncat tone de lavă, care a distrus sute de locuințe și a forțat evacuarea a mii de oameni. O parte bună este faptul că în urma erupției nu au fost raportate decese sau persoane care să fi suferit răni grave, însă aproximativ 15% din recolta de banane a insulei, esențială pentru economia locală, ar putea fi afectată, ceea ce ar pune în pericol mii de locuri de muncă.

În același timp, norul de gaze toxice și cenușă a început să se îndrepte către nord-est, spre Marea Mediterană și Spania. De menționat este faptul că ultima erupție a vulcanului Cumbre Vieja a avut loc în 1971.