Un adevărat cutremur financiar se anunță într-o țară europeană, în care locuiesc peste un milion de români. După ce guvernul țării a sfidat sistematic mesajele Comisiei Europene, mâine se va lua o decizie tranșantă. Ar putea urma tăieri drastice.
Miercuri, ar urma să aibă loc la Bruxelles întâlnirea în care Comisia Europeană ar putea decide lansarea oficială sau oprirea procedurii disciplinare împotriva Italiei.
Premierul Giuseppe Conte a anunţat marţi că deficitul bugetar al Italiei va scădea la 2,04% din PIB anul acesta, ceea ce înseamnă că ţara respectă regulile financiare ale UE.
Autorităţile de la Roma au exclus orice măsuri de austeritate, dar luni Guvernul italian a dat asigurări că va putea reduce anul acesta deficitul, previzionat la 2,4% din PIB, datorită cheltuielilor mai reduse şi a veniturilor mai ridicate.
Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.