Clujul a fost vizat luni seară de o vijelie puternică. Mai multe cariere din oraș au fost inundate, iar pagubele sunt imense. Potrivit ultimelor informații, vijelia de luni seară a avut rafale de 90-100 km/h, grindină, descărcări electrice și averse care au depăşit 35- 45 l/mp.
Presa locală din Cluj scrie că sistemul de canalizare din oraș nu a mai putut face față ploilor torențiale. În acest context, pe mai multe străzi apa a depășit mai bine de jumătate de metru.
Şoferii au fost puși și ei într-o situație fără precedent. Cei care erau în trafic la momentul în care vijelia a început, au rămas blocaţi în apă, unii dintre ei pierzându-şi si plăcuţele de înmatriculare.
Lucrurile au fost și mai dificile în Gheorgheni, unde un copac s-a prăbușit peste câteva mașini parcate. De asemenea, tavanul unui mall din cartierul Gheorgheni a cedat şi mai multe magazine au fost inundate.
Cod galben de vijelii în Cluj
Amintim faptul că în ultimele zile, Clujul s-a aflat sub o avertizare meteorologică de vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale.
Astfel, luni, 9 august, județul Cluj s-a aflat sub Cod Galben de furtună valabil de la ora 10:00, până la ora 23:00 În intervalul menționat, în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș, nordul Munteniei și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.
„Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului” transmite ANM.
Totodată, la finalul săptămânii trecute, ANM anunța vijelii, dar și inundații, tot în zona Clujului.
„La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp”, se arată în avertizarea emisă de ANM.