Războiul dintre Rusia și Ucraina face ravagii pe piața cerealelor. Milioane de tone de grâu, porumb și orz din Ucraina și Rusia nu vor mai ajunge în piață. Ce spun marile puteri ale globului și cum poate fi redresată această situație?
Prognoza USDA arată sumbru. Conform ultimelor estimări, odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, 13,2 milioane de tone de grâu, porumb și orz din Ucraina și Rusia nu vor mai ajunge pe piață.
Pe de altă parte, pentru a fi redresată situația, marile puteri ale lumii ar urma să compenseze parțial cantitatea. Spre exemplu, deficitul va fi parțial compensat de livrările din Australia, care va exporta cu 1 milion de tone mai mult decât se estimase inițial. Trebuie menționat faptul că la momentul actual, Australia este una dintre țările care are o producție mai bună, dar și prețuri mult mai avantajoase decât ceilalți mari producători de pe glob.
Și India face o mișcare similară. Conform estimărilor USDA, grâul indian va fi mult mai mare pe piață, fiind vorba despre un plus de 3 milioane de tone, până la 10 milioane de tone, urmare a unor stocuri în creștere.
Țările care compensează livrările
Amintim faptul că prețul grâului din India este, de asemenea competitiv, la fel ca și în Australia. O suplimentare a exporturilor se așteaptă și din partea Braziliei cu 200.000 de tone, arată sursa citată, care menționează faptul că această situație fără precedent la nivelul cerealelor nu vine singură, ci vine cu o serie de mari pierderi de energie, dar și incertitudini.
În același timp, prognoza USDA mai arată că sancțiunile care au fost impuse în contextul războiului vor fi o adevărată provocare pentru activitățile comerciale.
“Conflictul de la Marea Neagră a perturbat fluxul de cereale din regiune și a provocat mari pierderi de energie și incertitudine în comerțul mondial cu cereale. Ucraina a suspendat operațiunile portuare pentru activități comerciale din 24 februarie.
Circulația cerealelor rusești prin Marea Neagră este, de asemenea, afectată de nivelul excepțional de mare al primelor de asigurare pentru nave. În plus, sancțiunile care au fost aplicate fac ca activitățile comerciale să fie o provocare. Ca răspuns, prețurile cerealelor au crescut vertiginos pentru toți exportatorii importanți”, se arată în prima prognoză a USDA după invazia Ucrainei de către Rusia.
Țările afectate de criza cerealelor
Menționăm faptul că situația este cu atât mai gravă în condițiile în care grâul, porumbul și orzul sunt principalele cereale furnizate de Ucraina și Rusia. Spre exemplu, în cazul grâului, în anul de comercializare 2021/2022 care a început în iulie, Ucraina reprezintă 10 % din exporturile mondiale, iar Rusia 16 %.
Mai exact, războiul din Ucraina înseamnă, în cifre, pentru piața globală și un minus de 6 milioane de tone de porumb și minus 200.000 de tone de orz. În ceea ce privește cele mai afectate state de această criză, sursa citată arată că ele vor fi Turcia, care, conform estimărilor va importa cu 500.000 de tone mai puțin, Israel, cu un minus 300.000 de tone, Egip, cu importuri cu 600.000 de tone mai mici, dar și Algeria care va importa cu minus 500.000 de tone.