Președintele Asociației Fermierilor din România (AFR) a declarat că România este singura putere agricolă dintre țările membre ale blocului comunitar care are condiții pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii.

Totuși, spune acesta, țara noastră este dependentă de importurile de produse agroalimentare de strictă necesitate, ceea ce poate ajunge până în punctul în care securitatea alimentară este în pericol.

„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligaţi să „importăm” produse alimentare de la partenerii europeni, dar şi de pe pieţe terţe. Asta a făcut ca şi în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependenţă netă a României de importul de produse agroalimentare, în special: carne de porc, tăiată şi în viu. Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentară şi nu numai. Uneori cu privire la agricultură suntem captivaţi de anumite realizări, în realitate, problemele noastre, atât din punct de vedere cantitativ, calitativ şi valoric când vorbim de producţia agroalimentară, rămân extrem de grave, din cauza eficienţei economice scăzute în ansamblul ei”, spune acesta, potrivit agerpres.ro.

Situația balanței comerciale trebuie tratată foarte serios

Președintele AFR mai spune că situația balanței comerciale în ceea ce privește produsele agroalimentare trebuie tratată serios, cu scopul ca paradoxurile cu care se confruntă țara noastră să se rezolve.

„Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenţi de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară. De asemenea, România este singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate”, a menţionat Botănoiu.

Numărul porcilor crescuți a fost în scădere

Acesta a mai spus că numărul porcilor crescuți în 2022 în fermele din România a fost de aproximativ 17 ori mai mic decât cel de dinainte de Revoluție.

În același timp, numărul a fost de 7 ori mai mic decât cel din anul 2000.

Acest lucru s-a văzut în balanța comercială, mai ales că România importă în fiecare an carne de porc de peste 750 de milioane de euro.

„Doar circa 750.000 de porci au fost crescuţi în anul 2022 în fermele româneşti. De 17 ori mai puţin decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori mai puţin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu această ramură a zootehniei care odinioară hrănea o ţară întreagă? Eşecul statului în lupta împotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o listă lungă de cauze. Efectul: importuri masive de carne de porc în situaţia în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o românii în 2022 a provenit din fermele din România. Iar din aceşti 20%, doar jumătate sunt animale născute şi crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acoperă şi suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani”, arată preşedinte AFR în analiza sa privind piaţa porcului din România.

Deciziile politice lasă o amprentă negativă asupra acestui sector

În opinia sa, sectorul zootehnic continuă să sufere de pe urma efectelor negative ale unor decizii politice care sunt luate cu întârziere și care, de multe ori, nu se aliniază la realitatea situației.

„Consumul de carne de porc a crescut uşor, dar nu din producţie autohtonă. Importurile de carne de porc nu duc decât la plata fermierilor din alte state. Este surprinzător pentru că, dacă vă uitaţi la statistici, la ce importăm, la deficitul balanţei de plăţi şi aşa mai departe, pe locul unu la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc. După apariţia pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, iar in 2022, la 750.000 de tone aşa cum reiese din datele Institutului de Statistică”, a mai spus el.

Efectivele de animale au scăzut

El afirmă că efectivele de animale pentru toate speciile au scăzut în ultimii zece ani, România înregistrând una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale a numărului de porci între 2012 și 2022. Între timp, Comisia Europeană este hotărâtă în eforturile sale de a reduce numărul de animale de fermă, inclusiv de bovine și porcine, în UE.

Botănoiu avertizează că Bruxelles-ul a declarat că intenționează să ofere subvenții mai substanțiale fermelor care produc viermi și insecte pentru consumul uman, ceea ce va veni în detrimentul fermelor de animale tradiționale, precum cele care cresc porci și păsări de curte.

„Este o tendinţă descrescătoare ce se poate observa în ultimul deceniu la nivelul UE, România consemnând între 2022 şi 2012 unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine. Populaţia de porci a scăzut în 2022 cu 5,9% în UE, România consemnând al treilea cel mai mare declin procentual dintre ţările blocului comunitar, de 34,9%, după Slovacia – 39,74% şi Lituania – 36,28%. România a pierdut într-un deceniu 1,8 milioane de porci, de la 5,2 milioane de animale în 2012 ajungând la 3,4 milioane în 2022”, a punctat preşedintele AFR.

Prețul purceilor este în creștere

În schimb, Botănoiu a precizat că, în ciuda scăderii continue a numărului de purcei, prețurile acestora au fost în creștere din noiembrie 2022. De fapt, prețul a urcat de la 53 de euro (preț de schimb, fără transport și marja producătorului) în noiembrie 2022 la aproape 78 de euro în februarie 2023 și 86 de euro în martie, ajungând la o medie europeană de aproape 88 de euro. Cu toate acestea, cu transportul și marja producătorului incluse, prețul depășește 115 euro pe cap de animal.

„Statele membre mari producătoare de purcei, printre care amintim Germania, Olanda sau Danemarca, şi-au schimbat politica. Unele au redus numărul de purcei, altele preferă să crească şi să livreze, mai ales pe piaţa asiatică. România este net importatoare de purcei şi în curând nu va mai avea de unde să cumpere. Şeptelul de scroafe s-a redus drastic datorită pestei porcine africane. Pentru a ne produce singuri 80% din purcei, avem nevoie de ferme mari cu 3.000-5.000 de scroafe. O prioritate pentru guvernanţii noştri ar trebui să fie încurajarea investiţiilor în fermele de reproducţie. Avem un minus uriaş care va fi greu de recuperat, sunt necesari mulţi ani în acest sens. Din nefericire, investitorii nu au încredere să investească în ferme de reproducţie”, a concluzionat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.