Apple a convenit cu autorităţile franceze plata retroactivă a unor taxe aferente unei perioade de 10 ani, estimate de presă la circa 500 de milioane de euro, acord care marchează o victorie pentru guvernele europene care presează companiile multinaţionate din sectorul tehnologiei să aibă o contribuţie corectă pe pieţele unde îşi desfăşoară activităţile, relatează The Guardian.
Acordul confidenţial cu autorităţile franceze a fost convenit în decembrie, a relatat revista franceză L’Express.
”Autoritatea fiscală franceză a finalizat recent un audit aferent unei perioade de mai mulţi ani al conturilor noastre franceze, iar ajustarea va fi reflectată de conturile raportate public. Ştim rolul important jucat de plata taxelor în societate şi plătim tot ceea ce datorăm potrivit legislaţiei fiscale din regiunile unde desfăşurăm activităţi”, potrivit unui comunicat al Apple, care nu dezvăluie suma datorată.
Companiile americane de tehnologie, precum Apple, au fost puternic criticate pentru nivelul scăzut al taxelor pe care le plătesc în ţările Uniunii Europene, inclusiv în Franţa şi Marea Britanie, comparativ cu vânzările de ordinul miliardelor de lire sterline pe care le raportează în statele respective.
În Marea Britanie, ministrul de Finanţe Philip Hammond a anunţat recent un plan de introducere, până în 2020, a unei taxe pe serviciile digitale, pentru companiile cu activităţi online care obţin venituri de peste 500 de milioane de lire sterline pe an, la nivel global.
Această taxă ar urma să aducă venituri la buget în valoare de peste 400 de milioane de lire. Franţa va introduce la rândul ei o ”taxă GAFA”, cu referire la Google,
Apple, Facebook şi Amazon, care va fi aplicată companiilor cu vânzări globale de peste 750 de milioane de euro, respectiv 25 de milioane de euro în Franţa. Legea ar putea aduce venituri de 500 de milioane de euro în acest an.
Acordul autorităţilor franceze cu Apple a survenit după o serie de acţiuni de succes lansate în ultimii ani de către autorităţile europene, legate de taxele neplătite.
Amazon a închis la rândul său un litigiu îndelungat cu Franţa, în 2018, comvenind plata a 200 de milioane de euro. De asemenea, Amazon a anunţat că va începe să declare toate veniturile obţinute în Franţa.