Deși în cele mai multe dintre cazuri infecția cu noul coronavirus determină o formă ușoară a bolii, există și pacienți mai puțin norocoși, care pot rămâne cu sechele chiar și atunci când se consideră că s-au vindecat.
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a făcut precizări foarte importante despre categoria de români infectată cu coronavirus are ar putea rămâne cu sechele după ce se vindecă.
”Cei care au forme severe, adică un procent mic dintre cei infectați, pot într-adevăr să rămână cu sechele pulmonare, să rămână cu niște complicații care nu sunt neapărat cronice, sunt complicații cu care pleacă din spital și e posibil să aibă o evoluție mai lungă”, a declarat medicul la Antena 3.
”E greu de zis dacă ele vor rămâne la nivel cronic. Trebuie spus că asta se întâmplă rar, doar pentru cei care au forme severe.
”Formele ușoare, fără complicații ulterioare”
Pentru ceilalți cu forme ușoare și medii se vor vindeca fără să aibă nicio complicație ulterioară”, a explicat medicul Adrian Marinescu.
În context, medicul Adrian Streinu-Cercel susține că până la 10% din cazurile grave de coronavirus rămân cu sechele.
”În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii.
”Scade rezistența la efort”
Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a declarat Adrian Streinu Cercel, în cadrul unei emisiuni TV.
Adrian Streinu Cercel a explicat că plămânii pot rămâne cu ”o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să ”se reducă dramatic”,
În plus, unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind ”mult redusă”.