Vin vremuri grele pentru posesorii de mașini cu motoare pe motorină și pe benzină. Statistica a anunțat că, în luna octombrie, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, iar asta nu e tot. Luna noiembrie deja a început cu vești și mai rele.
Cartofii, legumele şi conservele de legume, energia termică şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii octombrie faţă de septembrie, înregistrând, totodată şi printre cele mai mari creşteri de preţuri raportat la decembrie 2017, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
În cazul preţurilor nealimentare, cele mai importante majorări de preţuri au fost consemnate în octombrie, faţă de decembrie 2017, la gazele naturale (+16,61%), combustibili (+8,58%) şi energie termică (+3,94%). Faţă de luna septembrie creşterile de preţuri cele mai semnificative au fost înregistrate la energie termică (+1,77%), combustibili (+1,71%) şi încălţăminte din piele (+1,06%).
Greul abia acum urmează
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat astăzi cu 2%, după ce principalul exportator, Arabia Saudită, a anunţat o reducere a furnizării în decembrie, o măsură menită să stopeze evoluţia de pe pieţe, care a dus o scădere a preţului cu 20% de la începutul lunii octombrie, transmit DPA şi Reuters.
Luni dimineaţă, barilul de ţiţei se tranzacţiona la 71,59 dolari, în creştere cu 2% faţă de şedinţa de vineri. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, în creştere cu 1,5%.
Arabia Saudită intenţionează să reducă cantitatea de petrol furnizată pieţelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie, a anunţat duminică ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuşeşte să-i convingă pe alţi producători să fie de acord cu o reducere coordonată a livrărilor.
Cantitatea anunţată de Arabia Saudită este echivalentă cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.