Dezastru pentru Kovesi! Anunțul făcut de procurori

Cel mai apropiat om al Laurei Codruța Kovesi a ajuns ieri în fața procurorilor de la Secția de anchetare a infracţiunilor din justiţie, în legătură chiar cu dosarul în care este este implicată chiar fosta șefă a DNA.

Fostul adjunct al lui Kovesi de la DNA şi de la Parchetul General, Marius Iacob, a fost audiat luni, 22 aprilie, în dosarul în care fosta şefă a DNA a fost inculpată de către procurorii Secției de anchetare a infracţiunilor din justiţie. Iacob are calitatea de martor, conform stiripesurse.ro. 

Iacob şi-a pierdut recent funcţia de procuror-şef adjunct al DNA, după ce ÎCCJ a admis o contestaţie a Inspecţiei Judiciare împotriva unei decizii a Secţiei pentru procurori a CSM şi l-a sancţionat pe fostul adjunct al lui Kovesi cu un avertisment.

Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, decizia fiind definitivă.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, arăta SIIJ.