Situația excepțională și revizuirea negativă a datelor economice, ca urmare a crizei cauzate de pandemia COVID-19, nu mai permit păstrarea calculelor și angajamentelor făcute înainte de declanșarea epidemiei, avertizează un fost prim-ministru.
Fostul premier Theodor Stolojan spulberă speranțele celor care așteaptă o majorare cu 40% a pensiilor, conform legii, începând cu luna septembrie.
Situația excepțională și revizuirea negativă a datelor economice, ca urmare a crizei cauzate de pandemia COVID-19, nu mai permite să se realizeze o majorare stabilită cu ani în urmă, arată Stolojan.
”Pierderile nu le recuperează nimeni”
”Nu mai e posibil să facem o majorare de 40% a pensiilor, stabilită acum trei ani și ceva. Poți să faci o prognoză, dar nu să dai lege, să spui că o să mărești cu 40% peste trei ani, când nu știi ce se va întâmpla după trei ani de zile”, a declarat vineri fostul premier, la Realitatea Plus.
”Ne revenim după mai, dar pierderile pe două luni nu le recuperează nimeni. Pe 6,7% deficit acum, prognoză, cădere de 1,9% în tot anul, noi nu putem să mergem cu creșteri de salarii și pensii, cum s-a discutat la începutul anului”, a explicat Stolojan.
În context, trebuie precizat că Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este ”clar” că deficitul bugetar al României va fi mai mare decât cel planificat şi acesta va trebui finanţat.
Deficit mai mare decât estimările inițiale
”Am discutat situaţia economică, situaţia bugetului, situaţia generală. Ne-am concentrat în această discuţie, în partea după introducere, pe două teme – prima fiind deficitul bugetar.
Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost iniţial, la începutul anului, planificat, iar acest deficit trebuie finanţat şi am avut o discuţie foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică.
Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate.
Este nevoie de măsuri foarte coerente care ne permit să încurajăm această economie, care este în momentul de faţă într-o situaţie specială, într-o situaţie de criză”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu Mugur Isărescu – guvernatorul BNR, premierul Ludovic Orban și Florin Cîțu – ministrul de Finanțe.