Conform britanicilor, Rusia suferă pierderi pe câmpul de luptă din cu totul alte motive, potrivit site-ului 19fortyfive.
Alcoolul și lipsa disciplinei fac victime printre soldații ruși
Serviciul de informații militare al Marii Britanii a evaluat că „o minoritate semnificativă” a victimelor în rândul trupelor ruse a fost provocată de „cauze non-combat”. Pe câmpul de luptă, decesele survenite în afara conflictului sunt un lucru normal. Dar o serie de informații postate pe Telegram în ultimele luni indică un număr „extrem de mare” de decese legate de consumul de alcool și de criminalitate. „Alte cauze majore ale aestor decese în rândul trupelor ruse includ, probabil, mânuirea proastă a armelor, accidente rutiere și hipotermia. Comandanții ruși par să fi identificat abuzul generalizat de alcool ca fiind deosebit de dăunător pentru eficiența soldaților pe câmpul de luptă”, susțin serviciile de informații militare britanice în cea mai recentă estimare a războiului.
Un element acceptat tacit chiar în operațiunile de luptă
„Așa cum se știe, consumul excesiv de alcool, răspândit în majoritatea societății ruse, a fost considerat un element acceptat tacit în rândul activității militare, chiar și în operațiunile de luptă”, a adăugat sursa citată. Serviciile de informații militare britanice au evaluat că forțele ruse au pierdut până la 200.000 de soldați, adică sub cifra oferită de serviciile de informații americane, care susțin că peste 220.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina.
Tancurile occidentale ajung în Ucraina
Începând cu luna ianuarie, Occidentul a început să trimită principalele tancuri de luptă în Ucraina. Regatul Unit a făcut primul pas, furnizând Kievului 14 tancuri de luptă principale Challenger 2. În curând, Germania, Polonia, Norvegia, Spania și SUA au luat decizii similare pentru a veni în ajutorul Ucrainei.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat, recent, că armata ucraineană va primi un total de aproximativ 160 de tancuri de luptă principale. Aceste sisteme de arme se referă la tancurile de luptă principale Challenger 2, Leopard 2, M1A1 Abrams și Leopard 1. Tancurile vor fi necesare pentru viitoarea contraofensivă ucraineană, care, susțin analiștii militari, urmează să fie declanșată în următoarele săptămâni.
Cheia confruntării
Primele tancuri Challenger 2 și Leopard 2 au sosit în Ucraina. Dar aceste noi sisteme de arme occidentale nu vor câștiga războiul pentru ucraineni. M142 High HIMARS și M270 MLRS sunt doar câteva dintre sistemele care au ajutat Ucraina să oprească înaintarea Rusiei și să elibereze zone mari de teritoriu.
Dar, în final, sistemele de arme sunt doar o parte a ecuației. Un plan bun, o comandă și un control flexibile, logistica de încredere și oamenii sunt elemente esențiale pentru ca o operațiune ofensivă la scară largă să reușească. În viitoarea contraofensivă, capacitatea armatei ucrainene de a desfășura operațiuni cu arme combinate – încorporând și integrând diferite arme, cum ar fi artileria, tancurile, infanteria mecanizată, focuri de rază lungă și putere aeriană – va fi cheia confruntării.
Ce urmează
Dacă armata ucraineană reușește să dea o nouă lovitură grea forțelor ruse și să amenințe Peninsula Crimeea, Kremlinul ar putea fi obligat să negocieze. Cu toate acestea, pentru ca Putin să vină la masa negocierilor, ucrainenii vor trebui să obțină o serie de victorii importante pe teren. Liderul rus este angajat în acest război și nu există nicio opoziție în interiorul Rusiei. Numai dacă va vedea că este iminentă o catastrofă militară, Putin va fi dispus să negocieze. „Retorica și acțiunile lui Putin, precum și modelele sale din trecut”, sugerează că lupta ar putea continua chiar și în absența oricărui progres pe teren, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului într-o actualizare recentă a războiului. „În consecință, o înțelegere negociată poate fi imposibil de atins, deoarece președintele Putin nu va accepta realitatea, aceea că nu poate cuceri Ucraina”, susține, la rândul său, ISW.