Concret, Comisia Europeană a deschis 38 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva României, în 2019, conform raportului anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE, publicat vineri de executivul comunitar.
Care sunt domeniile afectate
Potrivit raportului, domeniile afectate de procedurile de infringement care vizează nerespectarea legislaţiei UE sunt:
- stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (3),
- justiţie şi consumatori (3),
- migraţie şi afaceri interne (3),
- energie (3),
- mobilitate şi transport (4),
- piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (5),
- mediu (5),
- impozitare şi uniune vamală (6).
Câte proceduri erau deschise la finalul lui 2019
La 31 decembrie 2019, erau deschise 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, în creştere faţă de 2018 (59).
Totodată, în 2019 au fost deschise împotriva României şi 17 proceduri de infringement în ceea ce priveşte netranspunerea la timp a legislaţiei europene, conform aceluiaşi document.
Care erau domeniile afectate în 2019
Domeniile cele mai afectate de procedurile noi de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de transpunere la timp deschise în 2019 sun:
- mediu (3),
- mobilitate şi transport (3),
- stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (2),
- piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (2),
- justiţie şi consumatori (2).
În total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 24 de proceduri de infringement pentru netranspunerea la timp a legislaţiei UE, în scădere faţă de 2018 (34).
Comisia Europeană prezintă un raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE în cursul anului precedent, în urma unei solicitări formulate de Parlamentul European în 1984. Legislativul comunitar adoptă apoi o rezoluţie privind raportul Comisiei.