România este lovită în aceste zile de un pericol imens. Din cauza temperaturilor caniculare, Europa se confruntă cu o seceta extremă, iar țara noastră e direct vizată. Primii afectați sunt fermierii, care spun că au pierderi și de 100% în sudul țării, în timp ce sistemele de irigații sunt ruginite și acoperite de buruieni.
Un sistem de irigații, de pildă, de la Jilava, inaugurat acum doi ani, are apă doar pe cinci kilometri din cei 26 câți erau anunțați cu fast chiar de ministrul Agriculturii de atunci, anunță protv.ro
Meteorologii ne avertizează că seceta a ajuns să afecteze inclusiv pânza freatică și încep să sece izvoarele.
Un sistem cu 26 de kilometri de canale de irigații, o investiție în valoare de 1,3 milioane de euro, a fost inaugurat în 2018 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. Acesta promitea că apa va ajunge pe 10.000 de hectare de terenuri agricole, de la Jilava până la Frumușani.
La nici doi ani de la inaugurarea cu fast a sistemului de irigații ce leagă Giurgiu, Călărași și Ilfov, în zona Frumușani, canalul de irigații arată așa: sunt deșeuri cât vezi cu ochii, gunoaie arse, iar pământul s-a surpat, iar asta se întâmplă la exact cinci pași de hectare întregi de teren agricol.
Nicolae Costel are 600 de hectare pe care cultivă porumb, floarea soarelui și rapiță.
Agricultorii se plâng de situația dezastruoasă prin care trec.
„Nu s-a făcut nimic, nici grâu, nici floarea soarelui, e uscat tot în proporție de 80-90%. E cel mai rău an din ultimii ani.”, susține un fermier.
Unii agricultori au ajuns în situația disperată de a cumpăra legume din alte zone ale țării, pe care le vinde apoi în fața porții
„Se încrețesc roșiile, se usucă ceapa, merii, perii la fel. Unii folosesc cuvântul că vine sfârșitul lumii, ca și cu pandemia. Fiecare își scoate cât poate să trăiască de pe o zi pe alta.″, s-a plâns el.
Canalul de irigații de la Jilava, care ar fi trebuit să asigure apă pentru toate terenurile, este acum folosit doar pe cinci kilometri. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare susține că s-au făcut probe pentru 10, însă fermierii nu au solicitat apă.
La rândul lor, autoritățile dau vina pe femieri că nu investesc în echipamente de irigat. Meteorologii vorbesc despre o secetă care afectează inclusiv pânza freatică.
„Avem de-a face nu doar cu seceta atmosferică, adică lipsa ploilor care nu mai pot compensa evaporarea fizică, vorbim despre seceta pedologică, rezerva de apă din sol se apropie de zero. Vorbim de o secetă freatică. Este o epuizare de apă în subteran, proces care duce la afectarea pânzei freatice, la secarea izvoarelor și nu se întâmplă doar în țara noastră, ci se întâmplă în întreaga Europă.”, susțin meteorologii