Țara noastră se pregătește să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, însă o analiză amplă realizată de Alina Mungiu Pippidi scoate la iveală rezultate năucitoare.
Pippidi enumeră într-o analiză publicată pe romaniacurata.ro, principalele măsuri pe care PSD trebuie să le adopte în al 12-lea ceas pentru ca guvernarea să-şi recăpete credibilitatea internă şi internaţională.
Sub guvernarea PSD, România a căzut oficial în categoria țărilor europene de ultim rang.
O primă măsură vizează solicitarea unui audit international pentru serviciile secrete, având în vedere c ă PSD nu face nimic eficient și durabil în lupta pentru controlul civil.
“Avem aliați în NATO! Se poate face și, după aceea, avem o bază pe care să le reformăm! Chiar simpla declanșare a unei asemenea proceduri le-ar fi făcut mai atente; așa, serviciile știu că nu se uită nimeni pe bugetele lor, și în vreme ce banii dați de Popoviciu lui Giuliani sunt transparenți și nu îi ascunde nici măcar Giuliani, cei cheltuiți de servicii pe lobby extern sunt ascunși chiar de ochii Curții de Conturi, ceea ce e inacceptabil într-o democrație europeană. Dar pentru a urma această cale, a mea, la PSD trebuia să fi existat o decizie că serviciile reformate, pe viitor, nu vor mai putea face politică, de partea nimănui. Or, decizia asta nu s-a luat”, a explicat Alina Mungiu.
Un alt set de măsuri pe care PSD trebuie să le accepte vizează renunțarea la unele modificări ale Codurilor Penale, care sunt universal condamnate în comunitatea de experți şi la o posibilă ordonanţă pe amnistie şi graţiere.
“Modificările trebuiau făcute în consultare cu GRECO, dar din nou fobia PSD de extern (nu sunt singurii, Iohannis e și el foarte închis, poate din cauza serviciilor), incapacitatea de a vedea în europeni niște concetățeni, nu niște străini, au dus la izolarea procesului legislativ, cu consecințe catastrofale pentru PR-ul extern al întregului proces. De asemenea, PSD trebuie să abandoneze ideea unei amnistii și grațieri pentru corupție, care e o aberație. Da, sunt de acord că ascultările pe mandate de siguranță națională nu trebuie folosite în procese de corupție, dar asta e tot. Sunt de acord, pentru că ele au reprezentat încălcări ale statului de drept și nu se poate să aibă consecințe juridice. Dar atât. În rest, reformați-vă și resemnați-vă și căutați-vă înlocuitori! E un lucru bun că ați mărit salariile pentru primari și funcționari, pentru că pe viitor vor trăi doar din salariu! Iar pe Lazăr nu îl dați afară; ce Dumnezeu, pe lângă datul afară, mai ales al magistraților, voi alte sancțiuni nu știți (sau cereri de reforme)? Și după aceea vă mirați că sunteți comparați cu Polonia. Puneți voi unul mai bun, după ce îi expiră mandatul, cum ar fi trebuit să faceți și cu Kovesi. V-am spus că nu o să vă ajute să o dați afară, că e un cost, nu un câștig, dar iată că nu m-ați crezut”, a mai precizat Alina Mungiu.
Nu în ultimul rând, PSD ar trebui să împiedice orice furt şi să nu promulge ordonanţa eliminării standardalelor de cost.
“Și iată și al treilea lucru de făcut. În ceasul al 12-lea, nu îi mai lăsați să fure. Nici prin minte să nu vă treacă să anulați standardele de cost la infrastructură; dimpotrivă, dați-i afară pe toți cei care nu le-au aplicat în ultimul an! Banii pe care o să îi câștigați din gazele din Marea Neagră (bravo vouă, un lucru bun făcut de Dragnea, și costisitor, că jumate din presa contra voastră din țară o plătește industria de petrol și gaze, înregistrată la noi, deci tăiați-o cu amestecul din exterior) să nu credeți că îi veți cheltui pe parteneriate public-privat (care nu trebuie să coste bani, decât dacă sunt rente…). A se scuti cu canalul București-Dunăre sau autostrada Comarnic-Brașov! Faceți centurile Bucureștiului, faceți Sibiu-Pitești și legătura cu Dunărea și, în general, pricepeți că nu există plan de dezvoltare făcut de voi pentru noi (planul de dezvoltare național nu poate fi decât un consens), chemați lumea la masa rotundă și agreați prioritățile; unde nu se pot face proiecte mari (Comarnic-Brașov), faceți-le mici, că aveți atâtea consilii județene și primării, cooperați să faceți centuri pe Valea Prahovei, deschideți Valea Doftanei; există soluții mai mici dar care chiar aduc dezvoltare, nu doar piste pe care să gonească Audi-urile Q4 ale nomenklaturii, printre ursuleți!”, a conchis Alina Mungiu.
Ea a atras atenţia că România riscă să fie supusă la rândul ei declanşării articolului 7, după ce ţara noastră este băgată de către oficialii de la Strasburg în clubul “select” al statelor care se îndepărtează de standardele şi de valorile UE, alături de Ungaria şi de Polonia.
"Să fie clar, articolul 7 nu se va mai aplica nimănui, nici Ungariei, nici Poloniei, nici nouă, dar simpla declanșare a procedurii ne fixează în statutul de europeni de baltă, numai pentru că președintele Parlamentului european, Tajani, ca să îl apere pe Orban, s-a gândit să ne scufunde pe noi, declarând că nu trebuie promovat statul de drept doar la dreapta (Polonia și Ungaria) și hai, ca atare, să îi lovim și pe români sau maltezi! Prin acest ricoșeu, s-a ajuns ca o dezbatere inițial fără consecințe să fie acum, practic, o începere a procedurii pe Articolul 7, fiindcă va urma o rezoluție parlamentară nou introdusă. În mai, când am ținut o conferință la Sorbona (nu despre România), am fost mirată că o juristă a statului francez mi-a spus că sută la sută în acest an se va declanșa Articolul 7 contra României", a subliniat Alina Mungiu.