Până acum, șoferii care nu plăteau aceste taxe și impozite nu se stresau foarte tare, pentru că știau că dacă vor face un anumit lucru pot scapa și nu sunt nevoiți să mai scoată bani din buzunar.
Șoferii care nu au plătit taxele sau impozitele legate de utilizarea automobilelor vor fi sancționați în întreaga Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, conducătorii auto care părăsesc țara cu automobilul nu vor mai scăpa atât de ușor de Fisc ca până acum.
Statele membre ale UE au acum la dispoziție un nou sistem care le permite să aibă acces reciproc la datele naţionale privind înmatricularea vehiculelor. Astfel, șoferii care nu și-au plătit taxele rutiere vor putea fi identificați imediat.
Noul sistem de schimb de informaţii face parte din normele actualizate privind taxarea rutieră electronică a fost adoptat recent, în mod formal, de Consiliul Uniunii Europene, ca urmare a acordului provizoriu încheiat cu Parlamentul European la 20 noiembrie 2018. România deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, noile norme privind taxarea rutieră electronică sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronică, acestea devenind astfel mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi mai uşor de utilizat, notează Ministerul Transporturilor.Normele vor îndepărta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare şi specificaţiile tehnice locale nestandardizate. În consecinţă, furnizorii de servicii de taxare rutieră electronică vor avea un acces mai uşor la piaţa colectării de taxe rutiere, se menţionează în comunicatul MT.
Votul din Consiliului UE încheie procedura legislativă, după ce Parlamentul European a aprobat prin vot noile norme în data de 14 februarie 2019. Directiva urmează să fie semnată de ambele instituţii şi va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Documentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile măsuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea în vigoare.