Dacă operațiunea militară rusă se extinde la Odesa, războiul s-ar putea prelungi, dă asigurări pentru COPE José Ángel López, profesor de Drept Internațional.
Mii de soldaţi ruşi morţi în trei luni de război şi doar o singură victorie semnificativă
Rusia a pierdut 15.000 de soldați în trei luni de război în Ucraina – conform serviciilor militare de informații britanice – și a obținut o victorie semnificativă la Mariupol. Moscova a recunoscut doar moartea a puțin peste 1.300 dintre militarii săi, în timp ce Kievul ridică numărul morților din Rusia la peste 28.000.
Ucrainenii spun că între 2.500 și 3.000 dintre soldații lor au căzut în luptă. La rândul său, Rusia afirmă că 14.000 de combatanți ai forțelor ucrainene și-au pierdut viața în aceste peste 90 de zile.
„Este complex să facem un bilanț al războiului, deoarece obiectivele inițiale ale Kremlinului nu sunt cunoscute”, dă asigurări pentru COPE José Ángel López, profesor de drept internațional și relații internaționale la Universitatea Pontificală din Comillas.
Armata lui Vladimir Putin a reușit, după câteva luni de asediu, să aibă sub control orașul Mariupol – în sudul Ucrainei – foarte important din punct de vedere strategic pentru a crea un coridor care să unească peninsula Crimeea cu teritoriile Donețk și Lugansk, în est.
În plus, trupele rusești avansează în aceste teritorii estice. Totuşi, trupele ruse au fost nevoite să se retragă de la periferia Kievului și Harkovului – cele mai importante două orașe din Ucraina – și să renunțe la ocuparea lor militară.
Vladimir Putin ar fi apreciat greșit disponibilitatea ucrainenilor de a-și apăra țara
Majoritatea analiștilor occidentali sunt de acord că Kremlinul a apreciat greșit disponibilitatea ucrainenilor de a lupta și de a-și apăra țara. José Ángel López subliniază că „asistăm la o rezistență foarte puternică din partea forțelor armate ucrainene.
Am văzut la Mariupol cât i-a costat pe ruşi să câștige controlul asupra orașului și o altă problemă foarte diferită este menținerea acestuia în timp.
Victoria a întârziat ceva timp, cucerirea definitivă a Mariupolului, oraș foarte aproape de granița cu Rusia și fundamental din punct de vedere strategic pentru controlul ieșirii din Marea Azov către Marea Neagră, nefiind uşoară”.
În opinia lui José Ángel López, „în restul problemelor, Moscova adaugă înfrângere după înfrângere, și nu numai din punct de vedere militar: sancțiuni generale, crime de război, discredit politic, o situație de izolare…”
Război de durată în Ucraina, dacă ruşii se vor îndrepta către Odesa
Pe lângă victimele din rândurile personalului rus, forțele ucrainene au confiscat sau distrus peste 3.500 de vehicule inamice, 124 de avioane și 9 nave de război, inclusiv „Moskva”, nava amiral a Marinei lui Putin.
Este greu de prezis cât va dura războiul, „dacă va fi un război care se înrădăcinează, precum conflictele înghețate în spațiul sovietic ca Transnistria sau Osetia de Sud, este complex să stabilești un orizont de timp”, explică profesorul de Relații Internaționale din Comillas.
El consideră că „dacă operațiunea militară ar încerca să se extindă la Odesa, orizontul temporal al războiului s-ar putea prelungi considerabil în timp. Iar controlul regiunii Donbas și al Mariupolului va fi greu de menținut în timp.
Nu cred că preşedinţia, nici forţele armate ucrainene vor renunţa la integritatea lor teritorială”.