Vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară. În unele locuri s-au vândut cu 50% mai puține imobile față de aceeași perioadă a anului trecut. Nici programul Prima Casă nu îi mai face pe români să cumpere o locuință. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut în august fondurile erau deja terminate. Totul se întâmplă în condițiile în care în 2017 volumul construcțiilor rezidențiale a crescut cu circa 70%.
În august și septembrie vânzările de locuințe au scăzut cu 30% în toată țara, iar în București numărul tranzacțiilor a fost cu aproape 50% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Luna octombrie a adus o ușoară creștere, după trei luni în care vânzările au scăzut considerabil, scădere care i-a îngrijorat pe dezvoltatori. Dacă în august numărul mai mic de locuințe vândute putea fi pus pe seama concediilor, în septembrie, când dezvoltatorii se așteptau la o reluare a vânzărilor, piața a continuat să se ducă în jos.
Mai mult, o scădere considerabilă a avut loc și la Cluj, de exemplu, de la aproape 1.300 de imobile vândute în septembrie 2017, la sub 600 anul acesta. Acest lucru se întâmplă și pentru că piața imobiliară din Cluj-Napoca a avut o viteză dublă de creștere a prețurilor față de București în ultimii trei ani.
În luna octombrie a acestui an, la nivelul întregii țări au fost vândute puțin peste 52.000 de imobile, arată datele Agenției Naționale de Cadastru. Mai exact, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare cumpărare la nivel național în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.