Nicoleta Radu, director general al PAID, a participat la conferința națională „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR”, organizată de Antena 3 CNN. Aici, a adus în discuție importanța asigurărilor în situații de dezastru.

Nicoleta Radu, director general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), a subliniat importanța asigurărilor pentru locuințe.

România nu ar putea gestiona eficient un dezastru major

Ea a avertizat că România nu ar putea gestiona eficient un dezastru major fără a recurge la soluțiile de protecție financiară.

„La PAID, ne străduim să promovăm aceste asigurări și să convingem oamenii că în lipsa unei acoperiri financiare, în cazul unui eveniment major, nu vom putea face față atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate.

Este esențial să ne protejăm financiar pentru a gestiona consecințele unor situații critice”, a declarat Nicoleta Radu.

Pierderile mari pot afecta zona asigurărilor pentru locuințe

La nivel național, s-ar putea confrunta cu probleme reale în cazul unui eveniment de amploarea seismului din 1977. Nu trebuie subestimatele impactul financiar anticipat, având în vedere cifrele.

Pierderi semnificative, estimate la aproximativ 10 miliarde de euro sau chiar mai mult, pot afecta zona asigurărilor pentru locuințe.

cutremur
Efectele unui cutremur devastator / SURSA FOTO: Dreamstime

Nicoleta Radu, director general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), a subliniat că România ar întâmpina dificultăți majore în fața unei astfel de situații. De aceea trebuie adoptate  soluții de protecție financiară oferite de asigurări.

„Cred că este imperativ să luăm în considerare soluțiile de protecție financiară, provenind din asigurări, pentru a gestiona potențialele pierderi în astfel de circumstanțe”, a adăugat ea.

A crescut interesul pentru asigurarea locuințelor

Cu toate acestea, odată cu introducerea unor modificări specifice în legislație, interesul oamenilor pentru asigurarea locuințelor a crescut.

„Există, într-adevăr, un interes sporit din partea cetățenilor față de asigurările pentru locuințe. Printre schimbările legislative se regăsesc unele care ar putea contribui, în viitor, la extinderea acoperirii asigurărilor.

Mă refer la obligativitatea verificării poliței de asigurare de fiecare dată când se consultă Cartea Funciară. Această verificare periodică va genera o conștientizare crescută cu privire la necesitatea asigurării locuinței.”, a spus acesta.

Ea a precizat că a fost implementată o modificare care extinde distribuția polițelor. Acum, se permite distribuirea acestora și prin intermediul brokerilor și chiar al instituțiilor publice locale.

Oamenii revin la comportamentul lor obișnuit

Cu toate acestea, în fața unui dezastru natural, oamenii tind să uite rapid evenimentele.

„Acest șoc emoțional are o durată scurtă, doar câteva săptămâni, după care oamenii revin la comportamentul lor obișnuit și la convingerea că nu li s-ar putea întâmpla lor”, a concluzionat directorul general al PAID.

Conferința națională „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR” – 10 motive de încredere prin asigurările în caz de dezastru a fost organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a grupului Intact Media, în cadrul proiectului România Inteligentă.