Dezastru total după Brexit! Se rupe Marea Britanie: Sute de mii de români, în pericol

Va fi un dezastru total după Brexit. Marea Britanie se rupe, iar sute de mii de români sunt în mare pericol. Noul premier al Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat ferm că va scoate Marea Britanie din UE, cu sau fără acord cu blocul comunitar. Declarația sa reaprinde anumite diferende mai vechi în privința ieșirii din UE, ce ar putea duce chiar la o scindare în interiorul Regatului Unit.

Un sondaj publicat de ziarul scoțian Holyrood Magazine arată că majoritatea scoțienilor ar dori independența față de Regatul Unit și vor de asemenea organizarea unui referendum în acest sens în 2021, scrie incont.ro.

Conform sondajului 52% din repondenți ar vota în favoarea independenței. Cifra este în creștere în ultimele luni odată cu preluarea funcției de premier de către Boris Johnson. Johnson a declarat ferm că va scoate Marea Britanie din UE la data de 31 octombrie 2019, cu sau fără acord cu blocul comunitar.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon menționează că susținerea pentru un referendum de independență a fost demonstrată clar la alegerile europarlamentare din mai când partidul acesteia a câștigat detașat. “Scoția a respins Brexitul din nou!” a scris, atunci, pe Twitter, șefa guvernului de la Edinborough.

În 2014 Scoția a respins la referendum independența, 55,3% votând „NU” în privința acestui lucru. În 2016 însă, la referendumul pentru ieșirea din UE, Scoția a votat masiv pentru rămânerea în Spațiul Comunitar, ceea ce a determinat-o pe Nicola Sturgeon să propună organizarea unei noi consultări populare pe tema independenței țării față de Regatul Unit al marii Britanii.

Independența Scoției nu este însă singura problemă cu care se confruntă Regatul Unit. Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, la rândul său, că un Brexit fără acord ar putea readuce în discuţie o reunificare a Irlandei şi ar pune în situaţie dificilă Regatul Unit.

Înttr-o conferință de presă premierul a fost întrebat dacă guvernul irlandez intenţionează să înceapă demersurile pentru reunificarea Irlandei, dar Leo Varadkar a spus că în prezent nu există un astfel de plan.

„Dar, în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări se vor pune”, a precizat el. ”Dacă Londra scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva voinţei majorităţii populaţiei nord-irlandeze, astfel luându-i cetăţenia europeană şi subminând Acordul din Vinerea Mare, atunci aceste chestiuni vor fi ridicate, fie că ne place sau nu”, a spus Varadkar.

La fel ca și scoțienii, la referendumul din 2016, irlandezii au votat în proporție de 56% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Conform unui sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai majoritate irlandezilor ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota „mâine” pe acest subiect.