Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a mers în control vineri, 1 octombrie, la cele mai bine clasate hoteluri din București. Echipele de control au descoperit nereguli grave la două dintre unitățile de cazare.
„Pe data de 01.10.2021, echipe de control de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatrilor (CRPC) București-Ilfov au realizat o serie de verificări la unități hoteliere de cea mai înaltă clasificare din Capitală, atât în spațiile de cazare, cât și în cele de alimentație publică.
Ca atare, cele două unități au fost sanctionate, de către comisarii CRPC București-Ilfov, cu amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 de lei și 1 avertisment și s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la ramedierea deficiențelor constatate, precum și oprirea definitivă de la comercializare a unei cantități de peste 200 de kg de produse alimentare, în valoare de circa 4.700 de lei.
Nereguli grave descoperite
În urma acestor acțiuni, au fost constatate, la două dintre aceste unități, următoarele deficiențe:
– depozitarea, în blocul alimentar, fără respectarea condițiilor de temperatură recomandate de producător (mai puțin de -18*C), a unor materii prime care urmau să fie utilizate în procesul de fabricație, destinate consumului uman:
– existența în depozit a unor produse alimentare fără a avea precizate elementele de identificare și data limită de consum
– existența în depozit a unor produse cu data limită de consum depășită,
– constatarea unor modificări organoleptice evidente la produse alimentare destinate consumului uman, aflate în depozit (produse cu suprafață mâzguită, culoare modificată sau miros înțepător de produs alterat)
– realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant,
– folosirea unor rastele si ustensile de bucătărie, uzate, rupte, cu arsură în strat gros, depreciate.
– igienizarea precară a spațiilor de lucru, a aparatului de înfoliat și a spațiilor frigorifice.
– lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
– lipsa informării complete referitoare la alergeni si a faptului că produsul provine dintr-unul decongelat.
– utilizarea bureților de sârmă și a coșurilor de gunoi fără capac, în bucătărie,
– prezența insectelor,
– folosirea unor agregate frigorifice cu grătare cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, chedere rupte, neigienizate, sistem de ventilație neigienizate, cu depuneri grosiere,
– folosirea etichetelor prăjiturilor expuse în vitrină, fără a avea traducere în limba română,
– în camerele destinate cazării s-a constatat: prezența de fire de păr și pete pe așternuturi, precum și existența prafului pe noptiere și în baie”, se arată în comunicatul de presă.