Cu toate acestea, sectorul tehnologic contrazice această tendință descendentă, numărul proiectelor ISD în acest domeniu atingând un nivel record de 1.227 proiecte în 2018 (o majorare de 4% față de anul anterior).
Creșterea s-a datorat în principal companiilor americane, care au cumulat 37% din proiectele ISD digitale din Europa. Investițiile străine directe s-au remarcat și în sectoarele industriale tradiționale ale Europei: numărul total al proiectelor ISD din transport, utilaje și din cea chimică a crescut cu 4%, la 1.729 de proiecte, în 2018.
“Deși Europa rămâne cea mai atractivă regiune pentru investițiile străine, anul 2018 a fost unul critic pentru viitorul Europei. Din punct de vedere geopolitic, naționalismul și izolaționismul, culminate cu Brexit, au afectat încrederea în investiții. În ceea ce privește schimbările tehnologice, am observat cum Europa Centrală și de Est s-a transformat în atelierul de lucru al întregului continent, prin externalizarea masivă a serviciilor în această zonă. Totodată, așa cum arată rezultatele studiului, digitalizarea accelerată determină atât guvernele, cât și companiile să facă schimbări importante, pornind de la educație și continuând cu antreprenoriatul, piețele de capital și infrastructura“, consideră Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.