În mai puțin de șase luni, primarul general al Capitalei avea să se schimbe la 180 de grade și să-l lovească pe președintele PSD din toate direcțiile, cerându-i inclusiv demisia. “Se spune ca (Liviu Dragnea se consultă pentru deciziile strategice cu Irina Tănase n.r.). Eu nu am asistat si nu as putea sa spun ferm. Se spune”, se arăta indignată aceeași Gabriela Firea, în septembrie 2018. Direcția nu mai era bună.
Dar ce a mânat-o în luptă pe primărița, cea supusă liderului suprem în PSD, atât de subit și atât de agresiv?
Se pare că în spatele atacurilor concertate s-ar afla un grup de oameni care nu mai pot aștepta, care au nevoie ca legea grațierii și aministiei să intre în vigoare acum. Liviu Dragnea le-a promis susținătorilor săi din CEX și nu numai de mai bine de doi ani că mult așteptata ordonanță se va întâmpla. Dar iată că timpul s-a scurs și președintele PSD continuă să-și negocieze libertatea pe persoană fizică. Asta îi nemulțumește pe cei cu dosarele ajunse la capăt de drum.
Așa cum Adrian Năstase a ales în trecut să se poziționeze undeva la mijloc între partid și sistem, așa pare că joacă acum Liviu Dragnea la două capete. Pe de o parte așteaptă ca sistemul să-i rezolve dosarul și să-i redea libertatea în adevăratul sens al cuvântului, pe de alta le promite colegilor rezolvarea problemelor penale prin aministie, respective grațiere.
Pentru Adrian Năstase, finalul a fost unul cu gratii. Pe de altă parte, ne amintim de dosarul Flota și de modul în care Traian Băsescu a dat de pământ cu sistemul care dorea să-l îngenuncheze atunci. Chiar dacă toată familia a făcut cărare pe la DNA, el este și astăzi liber și intangibil. Și a ales un singur capăt la acel moment critic în cariera lui.
Prin valul de atacuri năucitoare la adresa șefului său, Gabriela Firea i-a arătat cartonașul roșu președintelui PSD, care este obligat ca la următorul CEX să ia o decizie cu privire la amnistie și grațiere sau riscul de a zbura din scaun este mai mare ca niciodată. Doar că Liviu Dragnea încă așteaptă salvarea personală de către sistem, crezând încă în ideea că acesta îi va conferi putere absolută. El a luat partidul pe persoană fizică și dorește putere absolută, de aceea evită să lanseze ceea ce a promis. Dar va putea oare să mai amâne momentul pe care susținătorii săi îl așteaptă de doi ani de zile?
O lege a aministiei și grațierii în acest moment ar da un restart României. Oamenii cu bani și-ar aduce capitalul înapoi în țară și banii ar reintra în circulație, ceea ce nu ar fi deloc rău pentru economia țării, care deja a început să funcționeze pe avarie. Aceștia nu ar mai fi nevoiți să alerge prin alte zări de teama festivalului cătușelor. Ultimul mandat al Laurei Codruța Kovesi a însemnat o țintire a miliardarilor de pe lista neagră, creând breșe inacceptabile în Justiție. Povești de PR, promovate intens și în presa internațională au condus până la urmă la o diminuare a investițiilor din toate zonele și la impregnarea unui brand de țară care nu ne face deloc cinste, CORUPȚIA. Răsfoind presa din toate colțurile lumii, vom descoperi că peste tot se întâmplă povești similare cu cele românești, dar nicăieri nu li s-a dat această aură zguduitoare.
Nimeni nu este mai presus de lege, dar legea trebuie să se aplice în mod egal pentru toată lumea. Iar acest lucru nu s-a întâmplat deloc în ultimii ani, ceea ce a transformat astăzi România într-un alergător de cursă lungă, care nu știe direcția spre linia de finish.