Primarii spun că Guvernul, prin ordonanța 114, îi obligă să majoreze aceste dări dacă nu le-au stabilit până la finalul anului 2018. În același timp, edilii recunosc că vor primi mai puțini bani de la bugetul central așa că cetățenii trebuie să acopere diferența din propriul buzunar.
La Timişoara, impozitul pe clădirile deţinute de persoanele juridice s-a dublat, iar cel pe maşini a crescut şi el.
“Pentru un Logan de o capacitate de 1400 cm cubi, aici impozitul în 2018 a fost 56 de lei. O să fie aproximativ 90 de lei. Măsurile au fost luate având în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută/şi această sumă trebuie cumva adusă din altă parte. De aici putem, de aici facem.”, a declarat Adrian Bodo, director Direcţia Fiscală Primăria Timişoara.
Pe de altă parte, primăriile care n-au stabilit singure prin hotărâre de consiliu taxele până la finalul anului trecut sunt obligate să le mărească.
Locuitorii din Medgidia au rămas uimiţi când au văzut cât au de plată. Impozitele sunt aproape duble faţă 2018. Iar în cazul firmelor, au crescut şi de cinci ori.
În Eforie Nord şi Sud, pentru o casă, impozitul a crescut de la 800 de lei pe an, la 1600 de lei. Primarul a refuzat să facă vreun comentariu şi nici nu a permis vreunui funcţionar să explice situaţia. Doar un afiş pe uşă primăriei îi anunţa pe oameni ca taxele au crescut.
În Braşov, impozitele nu au crescut vreme de 8 ani. Abia acum Consiliul Local a decis o majorare.
“Zece la sută la clădiri persoane fizice şi 15 la sută la impozitul auto. Am venit cu o majorare ca să ajustăm în primul rând inflaţia din ultimii ani.”, spune Marian Voinescu directorul Direcţiei de Impozite și Taxe Locale Brașov.
În acest moment, la Braşov, impozitele şi taxele pentru anul viitor se afla în dezbatere publică. În ultimii ani, gradul de colectare a fost de 92 la sută, conform Pro Tv.ro.