Într-un articol publicat în săptămânalul armatei ruse ‘Zvezda’, Leonkov critică mass-media occidentale care, citând diverşi analişti şi experţi, încearcă să pună la îndoială capacităţile de luptă ale celor mai noi arme ruseşti, precum racheta balistică hipersonică de înaltă precizie ‘Kinjal’ (“Pumnalul”), planorul hipersonic ‘Avangard’, racheta intercontinentală ‘Sarmat’ şi dronele cu tehnologie nucleară ‘Burevestnik’ şi ‘Poseidon’.
Potrivit expertului rus, principalul mesaj al publicaţiilor occidentale este că Rusia, cu o economie şi industrie rămase în urmă, considerată drept ‘o ţară-benzinărie’, nu poate dispune de tehnologii de vârf. Ceea ce nu ar fi adevărat, spune el.
Despre sistemul ‘Avangard’, preşedintele rus Vladimir Putin afirmase la 1 martie 2018 în discursul său despre Starea Naţiunii în Adunarea Federală (parlamentul bicameral) că acest dispozitiv poate atinge viteza de 20 Mach, adică de 20 de ori viteza sunetului (1 Mach echivalând 1.224 km/oră) şi poate depăşi orice sistem de apărare antirachetă din prezent.
La ora actuală, Occidentul s-a concentrat asupra dronei ‘Poseidon’ cu tehnologie nucleară. Recent, media ruse au anunţat că acest sistem de arme este în curs de testare şi două submarine echipate cu drona ‘Poseidon’ vor intra în dotarea Flotei ruse din Pacific.
Cu toate acestea, expertul citat consideră că într-un eventual conflict rachetele vor deţine supremaţia.
‘Vă propun să faceţi un calcul. Se ştie că în urma bombardamentelor nucleare la Nagasaki şi Hiroshima au murit câte 100.000 de persoane în fiecare oraş (peste cinci ani această cifră s-a dublat). În 1945, puterea bombei nucleare a fost în medie de 20 kilotone, adică o kilotonă a ucis pe loc 5.000 de persoane’, susţine Aleksei Leonkov, adăugând că o singură rachetă RS-28 ‘Sarmat’ este capabilă să transporte o încărcătură nucleară între 6,75 la 7,5 megatone, scrie Agerpres.ro.