Claudiu Năsui de la USR a atras atenția că românii muncesc aproape 6 luni doar pentru a acoperi taxele impuse de stat pe salariu. Din acest motiv, el a vorbit desprte o măsură care îi va viza pe toți salariații.
Claudiu Năsui (USR) a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, că românii muncesc aproape 6 luni doar pentru a acoperi taxele impuse de stat pe salariu.
„Salariații români cotizează luni întregi de salariu pentru a acoperi taxarea muncii din țara noastră. Este ca și cum am munci pentru stat pe gratis prima jumătate a anului, fără a păstra nici măcar un leu pentru noi: din 1 ianuarie până pe 19 iunie, în fiecare an.
Cu toate astea, an de an scenariul se repetă: cheltuielile statului explodează, ne tot împrumutăm pentru a rostogoli datorii, iar singurele cresteri evidente sunt cele ale salariilor la stat sau ale pensiilor speciale.
Am mai menționat că taxele pe care ni le impune statul sunt cele mai mari taxe pe salariul minim din UE, iar serviciile pe care le primim sunt printre cele mai proaste. În ritmul acesta, noi o să tot plătim taxe, iar clasa politică o să ne tot vândă scuze.
USR și-a asumat ca angajament prioritar pentru guvernare scăderea taxării muncii. Fără contribuții și impozit pe primii 2.000 de lei pentru fiecare salariat din România. Acestea sunt măsuri care ajută cu adevărat relansarea economică și care fac o diferență reală în buzunarul fiecărui angajat român care, în prezent, face salariul jumi-juma cu statul”, a arătat Năsui.
El a explicat că inițiativa celor de la USR prevede zero taxe pe salariul minim. Acest lucru înseamnă scutirea primilor 2.230 de lei din salariu și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim.
Povara fiscală pe muncă în România este foarte ridicată, iar asta mai ales pe munca slab plătită. Din salariul unui român, statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. În cazul unui salariu minim, după ce luăm în considerare și deducerile personale, statul ajunge să ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar și după aceste taxe, când ne cheltuim salariul, statul ne mai ia TVA, 19%, și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. În total, statul ajunge să ne ia peste jumătate din munca noastră”, a punctat Năsui.