Într-o postare publicată pe Twitter, europarlamentarul Dacian Cioloș informează că Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al lui Viktor Orban.
Europarlamentarul subliniază faptul că Grupul Renew Europe din Parlamentul European, grup al cărui lider este, a cerut încă de săptămâna trecută suspendarea procedurii de aprobare a Planului de Redresare al Ungariei, pentru că nu există garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi care merită, şi nu la apropiaţii premierulului Viktor Orban.
Totodată, Dacian Cioloș a ținut să sublinieze faptul că suspendarea aprobării Planului de redresare ungar nu înseamnă ”pedepsirea” Ungariei, ci a nu sponsoriza cleptocraţia lui Viktor Orban.
El a mai prezentat și datele unui Eurobarometru realizat în urmă cu un an, conform căruia aproape 90% dintre cetățenii Ungariei susțineau că în țară, corupția este răspândită din ce în ce mai mult.
Corupția domină în Ungaria
Deși ungurii merită banii pentru redresare, există teama că aceștia ar putea ajunge în mâinile lui Viktor Orban.
”Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre cetăţenii ungari chestionaţi au descris corupţia din Ungaria ca fiind larg răspândită. Ei merită banii pentru redresare, nu ginerele lui Orban”, afirmă Cioloş.
Totodată, europarlamentarul român a mai subliniat faptul că, în Ungaria, corupţia lui Orban este sistemică, iar regimul său nu recunoaşte juridicţia Parchetului European, continuă Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, doar atunci când va exista garanția că banii nu vor ajunge în buzunarul greșit, PNRR-ul va fi aprobat.
”Garanţia că banii contribuabililor europeni nu ajung în buzunarul greşit trebuie să existe înainte ca planul de 7,2 milliarde să fie aprobat”, subliniază europarlamentarul român.
Amintim faptul că, Ungaria a decis să folosească numai granturile ce-i revin din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) cuprins în fondul european de relansare, nu şi creditele, în contextul în care aceste împrumuturi nu sunt adecvate obiectivelor naţionale ale acestei ţări, anunța în urmă cu ceva timp secretarul de stat ungar pentru afaceri europene Szabolcs Agosthazy.
Mai exact, potrivit acestuia, împrumuturile accesibile din fondul european de relansare sunt ”relativ ieftine”, dar nu costul acestor împrumuturi este dezavantajul, ci mai degrabă ”orientarea sectorială şi termenul pentru utilizarea” lor, a explicat el într-un interviu acordat cotidianului economic Vilaggazdasag, citat luni de agenţia MTI.