Tragedie în Indonezia şi Timorul de Est, din cauza ciclonului tropical Seroja! Cel mai recent bilanţ, dat publicităţii marţi, indică faptul că cel puţin 157 de persoane au murit şi alte câteva zeci sunt date dispărute în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren înregistrate în cele două ţări.

În prezent, furtuna avansează spre coasta de vest a Australiei.

Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor a raportat 130 de decese în mai multe insule din apropierea Timorului de Est, unde au fost înregistrate 27 de decese. Bilanţul anterior pentru cele două ţări indica 113 morţi, notează agenţia AFP.

Mii de case, drumuri, spitale şi linii de comunicaţii au fost avariate sau distruse complet

Echipele de salvare din Indonezia se află în căutarea a peste 70 de persoane dispărute, folosind uneori buldoexcavatoare pentru a îndepărta resturile acumulate după trecerea ciclonului.

În ultimele zile a plouat torenţial, iar asta a provocat viituri şi alunecări de teren, care au măturat în unele cazuri case. Peste 10.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi.

Mii de case, drumuri, poduri şi spitale au fost deteriorate sau distruse. Liniile de comunicaţie au fost acoperite cu noroi şi copaci scoşi din rădăcini, ceea ce a îngreunat accesul salvatorilor în zonele cele mai afectate.

“Există în continuare un risc de condiţii meteo extreme în zilele următoare” din cauza ciclonului, a declarat Raditya Jati, purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor.

Imaginile din sectorul Flores de Est arată cum echipele de salvare scot din noroi cadavre şi le depozitează apoi în saci.

În Lembata, o insulă aflată la jumătatea distanţei dintre insula Flores şi Timorul de Est, accesul rutier a fost întrerupt, autorităţile fiind nevoite să apeleze la utilaje grele pentru redeschiderea drumurilor. Mai multe sate situate pe înălţimi au fost parţial măturate spre zonele de coastă în urma alunecărilor de teren.

Dezastrul ar putea genera noi focare de COVID-19

Autorităţile de pe insulă au declarat că se tem că ţinerea laolaltă a persoanelor evacuate ar putea contribui la răspândirea COVID-19.

“Aceşti evacuaţi au fugit doar cu hainele umede pe ei, fără nimic altceva. (…) Au nevoie de pături, perne, saltele şi corturi”, a declarat viceprimarul zonei, Thomas Ola Longaday.

Autorităţile cred că unităţile sanitare din zonă sunt deja complet depăşite de situaţie.

“Nu avem suficienţi anestezişti şi chirurgi, dar ni s-a promis că vor sosi întăriri. (…) Numeroase persoane suferă de fracturi după ce au fost lovite de pietre, bucăţi de lemn sau resturi”, a precizat Longaday.

Alunecările de teren şi viiturile sunt frecvente în arhipelagul indonezian, în special în timpul sezonului ploios, însă activiştii pentru mediu atrag atenţia că defrişările favorizează aceste dezastre, notează AFP. În ianuarie, 40 de indonezieni şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor care au lovit oraşul Sumedang, din vestul insulei Java.

Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor estimează că 125 de milioane de indonezieni, adică aproximativ jumătate din populaţia arhipelagului, trăiesc în regiuni cu risc de alunecări de teren.

Sursa foto: Dreamstime