Economistul Cristian Socol anunță vești proaste pentru români, în special pentru tineri. Acesta spune într-o postare pe Facebook că trebuie să ne așteptăm la creșteri ale ratelor la bănci și facturi mai mari. Practic, el spune că urmează scumpiri în lanț și o parte din vină îi revine leului care „a pierdut cursa cu principalele valute”.
„Vești proaste. 5 lei pentru un euro la principalele bănci comerciale. Creșterea ratelor la bănci, facturi mai mari, scumpiri în lanț. Leul a pierdut cursa cu principalele valute. Cei mai afectați sunt tinerii, în marea lor majoritate cu rate bancare la credite contractate în valută.
Așa cum remarca Standard & Poor`s, România pierde competitivitate economică într-un ritm alarmant. Deficitul de cont curent a explodat, fiind de aproape 4 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Finanțarea lui se face nesănătos, nesustenabil.
„Deficitul contului curent al balanței de plăți a crescut cu 277,49% în primele două luni ale acestui an, la 1,627 miliarde de euro, comparativ cu cel din perioada similară din 2020, de 431 de milioane de euro”, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României.
În condițiile inexistenței unui program de măsuri de stimulare a producției în România, deficitul balanței comerciale se adâncește substanțial ceea ce duce la majorarea deficitului de cont curent, creșterea datoriei externe, un necesar de finanțare mai ridicat și austeritate și taxe mai mari în viitor. Crește presiunea și pe deprecierea leului. Românii contribuie din ce în ce mai mult la creșterea economică din alte țări și implicit la revenirea economică mai rapidă a acestora”, transmite Cristian Socol într-o postare pe Facebook.
INS: Deficit comercial de 3 miliarde de euro, în primele două luni
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României a fost de 3,070 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, mai mare cu 455,9 milioane de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate la începutul lunii aprilie.
Statistica oficială relevă, totodată, că în luna perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021, exporturile FOB au însumat 11,192 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 14,262 miliarde de euro. Exporturile au scăzut cu 3,7%, iar importurile au crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2020.
Datele INS arată că, în luna februarie 2021, exporturile FOB au însumat 5,786 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,675 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,889 miliarde de euro. Faţă de luna februarie 2020, exporturile din luna februarie 2021 au scăzut cu 2,5%, iar importurile au crescut cu 6,1%.
Sursa foto: Dreamstime