Dezastru valutar într-o țară din Europa! Moneda care s-a prăbușit într-o singură zi

Tayyip Erdogan aruncă în aer economia din Turcia! Președintele de la Ankara a luat o decizie care a dus la prăbușirea lirei turcești peste noapte, în ciuda asigurărilor că nu vor avea loc schimbări bruște de politici.

Tayyip Erdogan aruncă în aer economia din Turcia! Concedierea șefului băncii centrale de la Ankara a condus la prăbușirea încrederii investitorilor internaționali în activele turcești.

Erdogan a numit în fruntea instituției care reglementează politica monetară a țării un fost bancher care îi împărtășește opiniile cu privire la unde ar trebui să se afle nivelul dobânzilor.

Tayyip Erdogan aruncă în aer economia. Lira turcească, aproape de un minim istoric

Lira turcească s-a prăbuşit, duminică, cu 16%, aproape de un minim istoric, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a luat cu o zi înainte decizia şocantă de a-l concedia pe şeful băncii centrale, cu vederi conservatoare, numind o persoană care îi împărtăşeşte viziunea critică faţă de dobânzile ridicate, transmite Reuters.

Numirea lui Sahap Kavcioglu, fost bancher şi parlamentar al partidului de guvernământ, în dimineaţa zilei de sâmbătă, a marcat a treia oară de la jumătatea anului 2019 când Erdogan a luat decizie de a-l concedia pe guvernatorul băncii centrale.

Kavcioglu a încercat să tempereze îngrijorările referitoare la o depreciere accentuală a lirei şi o inversare radicală a majorării dobânzilor, într-o videoconferinţă de 90 de minute susţinută duminică, în care a spus şefilor de bănci că nu intenţionează să facă o schimbare imediată a politicii monetare, a declarat o sursă apropiată situaţiei, potrivit news.ro.

Lovitură adusă credibilităţii băncii centrale

Dar Goldman Sachs şi alte bănci au anticipat că lira şi activele turceşti vor scădea la deschiderea tranzacţiilor, având în vedere viziunea neortodoxă a noului guvernator şi ultima lovitură adusă credibilităţii băncii centrale.

Lira a scăzut duminică cu peste 16%, la 8,4 unităţi pentru un dolar, de la nivelul de 7,2185 unităţi pentru un dolar atins vineri, revenind la nivelurile atinse la începutul lunii noiembrie, când lira a atins în timpul tranzacţiilor un minim record de 8,58 unităţi pentru un dolar.

Politica monetară reprezintă ansamblul deciziilor adoptate de băncile centrale pentru a influența costul și disponibilitatea banilor într-o economie.

Prin politica monetară o bancă centrală poate controla inclusiv rata inflației și stabilitatea prețurilor, lucru ce îi permite să sprijine politicile economice generale destinate ocupării depline a forței de muncă și creșterii economice.