Dezastrul care poate fi transformat în binefacere! Ce pot face americanii cu ploile torenţiale care au făcut prăpăd în California

Sursa: Dreamstime

Ploile torenţiale şi vântul puternic au făcut prăpăd în California. De mai bine de o săptămână, californienii se confruntă cu un val de furtuni extreme și ploi despre care meteorologii spun că sunt fără precedent în ultimii 150 de ani. Asta în timp ce statul american a avut, în 2022, un an marcat de căldură extremă şi secetă, cel mai secetos an din ultimul secol.

Climatologii au comparat condiţiile de secetă din 2021 şi 2022 cu seceta din anii 1976-1977. Cantităţile medii de precipitaţii din 1976-1977 au fost de 728 mm. În 2020-2021 au fost de 716 mm.

Rezidenții din California, confruntați tot mai mult cu seceta și cu restricții privind utilizarea apei în vara care a trecut, se întreabă acum dacă apa pluvială nu poate fi economisită pentru momentele în care va fi nevoie de ea, scrie Npr.org.

Profesorul și hidrogeologul Andrew Fisher a explicat ce se poate face în acest sens. ”Deoarece ploaia cade rapid în cantități mari și duce, uneori, la pericole, avem tendința să tratăm apele pluviale drept o pacoste și să încercăm să le scoatem din peisaj cât mai repede posibil.

Avem însă opțiunea de a reține acea apă pluvială și a o lăsa să se infiltreze în pământ, iar asta este o oportunitate extraordinară. Cu toate acestea, uneori, acea apă de ploaie nu este bună de băut”, a declarat expertul pentru Npr.

Unde ajung apele pluviale și cum pot fi folosite

Acumularea și utilizarea apei de ploaie reprezintă o tehnică veche, care devine din ce în ce mai populară, întrucât tot mai mulți oameni sunt preocupați de schimbările climatice. În prezent, există alternative a căror instalare este ieftină și rapidă. Este vorba despre rezervoare apa pluvială subterane, special proiectate pentru acumularea apei de ploaie în zonele verzi fără apariția apei subterane.  Aceste tipuri de rezervoare permit stocarea unor cantități mari de apă pentru o lungă perioadă de timp, fără a fi nevoie să se întreprindă lucrări sau săpături mari.

Oamenii încearcă să colecteze cât mai mult din apa pluvială

O parte din apa pluvială ajunge în ocean. O altă parte este deviată, fiind colectată și direcționată către bazine de infiltrare, unde se poate infiltra în pământ. Există deja unele state din vestul Statelor Unite care au astfel de proiecte. Oamenii încearcă să colecteze cât mai mult din această apă pluvială când apar oportunități precum cele de-acum, în contextul schimbărilor climatice.

Lacul Mead, în pericol

Lacul Mead din Nevada, lac de acumulare şi o sursă importantă de apă pentru Los Angeles şi regiunea de vest, a scăzut din 2000, iar perspectivele sunt sumbre, potrivit experţilor. Chiar dacă urmează un an cu precipitaţii, lacul Mead nu va fi nici măcar pe aproape să se umple din nou, susțin experții. Toate rezervoarele importante din California, cu excepţia a două, au un nivel de stocare sub medie. Lacul Oroville, al doilea cel mai mare rezervor din stat, este la un nivel record. Iar lacul Shasta, cel mai mare rezervor, este extrem de scăzut.