Dezastrul lăsat în urmă de PSD! Cifrele au explodat! E vorba despre miliarde

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, la dezbaterea motiunii de cenzura intitulata 'Ajunge! Guvernul Dragnea - Dancila, rusinea Romaniei!', initiata de PNL, USR si PMP, decembrie 2018.

Deputatul USR Claudiu Năsui, economist specializat în finanţe, analizează cu atenţia problema deficitului lăsat în urmă de guvernarea PSD, dar şi motivele pentru care majoritatea băncilor din România au estimări mult mai mic, consideră el, decât realitatea.

Economistul USR Claudiu Năsui a făcut o analiză tehnică a problemelor lăsate în urmă de guvernarea PSD, mai precis a deficitului bugetar. Majoritatea băncilor dau estimări ale deficitului între 3% si 4%, însă nu ţin cont de două aspecte foarte importante, precizează Năsui: guvernarea PSD-ALDE “a falsificat cifre la greu”, iar în luna septembrie cheltuielile au fost uriaşe pentru a motiva baronii PSD să se implice în campania Vioricăi Dăncilă şi să nu voteze moţiunea de cenzură. “Oricare vor fi cifrele, este clar că trebuie să stabilizăm cheltuielile statului. Nu mai putem continua așa. Tot ce a dat guvernul Dăncilă în ultimele luni de mandat prin HG și OM trebuie anulat. Creșterile de cheltuieli pe datorie trebuie oprite”, scrie deputatul USR într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Cât de mare e gaura lăsată de PSD?

Am citit articolul lui Moise Guran care își pune această întrebare și m-a inspirat să fac niște calcule. Atenție, vine o postare mai tehnică.

Situația e chiar mai sumbră decât anticipează băncile în momentul de față. Mai toate băncile dau estimări ale deficitului între 3 și 4%. Bun, ele se bazează de multe ori pe modele multi-variate care folosesc trecutul ca input de bază. Dar ele nu țin cont de două lucruri fundamentale. În ultimii ani, de când a venit PSD-ALDE la guvernare, s-au falsificat cifre la greu. Am atras atenția asupra acestui lucru de mai multe ori. Adică de fiecare dată când i-am prins și am putut dovedi cu date. Ultima dată chiar la începutul anului. Câteva luni mai târziu și economiștii Uniunii Europene au confirmat ce ziceam. De fapt au văzut și ei exact același lucru pe care l-am văzut și eu. PSD-ALDE au falsificat cifrele.

Modelele clasice de estimare vor începe să dea greș. De ce? Din două motive. În primul rând, pentru că zilele guvernului sunt pe sfârșite și viitorul guvern posibil nu are interes să facă mânăreli contabile pe final de an. În al doilea rând, cheltuielile din luna septembrie au explodat pentru a motiva baronii PSD să lupte pentru campania doamnei Dăncilă și pentru a nu vota la moțiunea de cenzură.

Fac și eu o predicție pe deficit. Pe baza execuției bugetare oficiale până la luna august, dar și pe baza motivelor invocate de Moise Guran. Dintre acestea vreau să accentuez două. Primul e că ne bazăm pe o creștere economică supra-estimă de 5.5%. Conform INS, suntem sub țintă cu 1%. Dar atenție: 1% este creștere reală fără a ține cont de inflație, ca impact bugetar nominal e mult mai mare. Și, doi, faptul că pensiile cresc încă o dată de la 1 septembrie cu 15% (și asta nu e nimic comparat cu creșterea de anul viitor care ar fi de încă 40%). Mai țineți minte economiștii roșii care ne spuneau că sunt bani? Cum le pasă lor tot timpul de impact atunci când vorbim de reducerea taxelor, dar niciodată când vorbim de creșterea cheltuielilor. Vom vedea în scurt timp cum dau acești economiști cu țara de gard.

Bugetul pensiilor despre care guvernul promitea la începutul anului că va fi „pentru prima dată în istoria României pe excedent” nu a fost pe excedent în nicio lună din anul acesta. Niciuna.

De asemenea, așa cum spuneam mai sus, guvernul a început să arunce cu bani în ultima lună înspre baronii locali și primari. De ce? Ca să nu voteze moțiunea, ba chiar să o și susțină pe doamna Dăncilă în campania pentru prezidențiale. Vorbim de sume foarte mari asupra cărora am atras atenția aici pe pagină.

Să facem o estimare a deficitului nu doar pe tot anul, ci și pe luna septembrie, pe baza datelor pe care le avem până acum.

În luna august, deficitul înregistrat a fost de 22 de miliarde de lei. O cifră enormă. Dacă toate lucrurile continuă în ritmul acesta, deficitul pe anul 2019 va ajunge la 3.5% (ținem cont și de măsuri de urgență, dar tot cred că vor depăși ținta cu mult).

Pentru luna septembrie, unde cheltuielile au fost deja mult explodate, vom avea o creștere cu încă cel puțin 5 miliarde de lei a deficitului. Predicția mea este că vom ajunge la 27 miliarde de lei deficit, adică ~2.6% din PIB.

Ca să realizăm magnitudinea cifrei acesteia: am ajunge la deficitul pe întreg anul 2018, după doar 3 trimestre din 2019. Deficitul pe 2018 a fost de 27.3 miliarde.

Mai grav, aproape vom atinge ținta de deficit asumată pe tot anul, adică 28.4 miliarde de lei. După doar 3 trimestre am ajunge la doar 1 miliard distanță de ținta pe întregul an.

Sper să nu se adeverească previziunea și sper ca următoarele cifre de execuție bugetară să mă contrazică. Dar de 10 ani lucrez pe bugete și deocamdată așa arată calculul meu. Cifrele oficiale de la ministerul finanțelor s-ar putea să vină pe la sfârșitul lunii. Înainte veneau sistematic pe 25 ale lunii. De când e PSD la guvernare se întârzie masiv.

Oricare vor fi cifrele, este clar că trebuie să stabilizăm cheltuielile statului. Nu mai putem continua așa. Tot ce a dat guvernul Dăncilă în ultimele luni de mandat prin HG și OM trebuie anulat. Creșterile de cheltuieli pe datorie trebuie oprite. Problema e că fără majoritate în parlament toate acestea sunt, de fapt, imposibile. De aceea trebuie să nu cedăm tentației de a lua funcții în stat doar ca să fim și noi miniștri sau ca să mai deschidem robinetul de bani către „ai noștri”, ci trebuie să cerem încă o dată alegeri anticipate.”