Cazurile de COVID-19 din SUA bat record după record, ca și spitalizările. La doi ani după ce primul pacient a fost diagnosticat pe pământ american, pandemia pare să nu dea semne de încetinire.
Două tratamente antivirale, care ar fi trebuit să fie o armă importantă împotriva pandemiei, sunt insuficiente și nu pot fi aruncate în lupta cu varianta Omicron. Și asta din cauză că fabricarea medicamentelor poate dura mai mult decât se credea. Indiferent cât de eficiente ar fi noile antivirale, lipsa lor și problemele legate de lanțul de aprovizionare le fac practic ineficiente, se plâng medicii.
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a autorizat cele două pastile antivirale de la Pfizer și Merck la sfârșitul lunii trecute, însă aducerea lor pe piață întâmpină obstacole, potrivit agenției AP.
Ambele tratamente sunt destinate pacienților cu COVID ușor până la moderat și necesită 30 până la 40 de pastile, care pot fi luate acasă, timp de cinci zile.
Deși aprovizionarea ar urma să se îmbunătățească în lunile următoare, medicii spun că au nevoie de aceste pastile ACUM, nu doar pentru că Omicron provoacă o explozie de cazuri, ci și pentru că cele două medicamente cu anticorpi, care erau până mai ieri tratamentele de bază pentru Covid, nu funcționează la fel de bine împotriva noii variante.
Cea mai haotică parte a pandemiei
„Acesta ar trebui să fie un moment de bucurie, pentru că acum avem pastile antivirale extrem de eficiente”, spune Erin McCreary, farmacist și administrator la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh. „Din păcate, acum avem ca cea mai grea și mai haotică parte a pandemiei”, spune el.
Pastilele și alte medicamente pentru COVID-19 sunt acum tot mai mult rezervate pacienților cu cel mai mare risc.
Food and Drug Administration a autorizat cele două pastile, de la Pfizer și respectiv de la Merck, la sfârșitul lunii trecute, pe baza unor studii care arată că reduc riscul de formă severă a bolii și deces atunci când sunt administrate la scurt timp după apariția simptomelor. Sunt primele tratamente anti COVID-19 pe care pacienții le pot adiministra acasă, reducând astfel povara pusă pe spitale.
Paxlovid are nevoie de până la opt luni de fabricare
Pastila de la Pfizer, Paxlovid, este considerată cu mult superioară rivalei de la Merck, dar, din cauza celor șase până la opt luni necesare fabricării, compania spune că poate furniza doar aproximativ 250.000 de cure de tratament până la sfârșitul acestei luni.
”Practic, este doar o picătură într-o găleată cu apă”, a declarat Mike Caudill, care deservește 50.000 de pacienți din șapte state americane. „Vom încerca să-l folosim pentru a trata mai ales oamenii cu risc extrem”, spune Caudill.
Merck vine cu probleme mari pentru femeile însărcinate
SUA au comandat suficiente pastile de Paxlovid pentru a trata 20 de milioane de oameni, dar primele 10 milioane tablete nu vor fi livrate până în luna iunie, notează AP.
Molnupiravir, pastila de la Merck, a fost produsă în cantități mai mari. Dar și aici fabricarea durează șase luni, dar compania spune că termenul poate fi redus la cinci luni dacă va fi necesar.
Testele finale au arătat însă că medicamentul a fost mult mai puțin eficient decât cel de la Pfizer și prezintă riscuri semnificative, inclusiv risc de malformații congenitale când este luat de femeile însărcinate.