Dan Ostahie, preşedintele Altex, critică vehement varianta unui guvern cu mandat până imediat după alegerile prezidenţiale şi motivează pericolele pe care această situaţie le implică.

„Cred că în condiţiile actuale numirea unui premier technocrat poate fi o idee bună, dar nu cred într-un guvern de tehnocraţi, ci într-un guvern de politicieni care să se sprijine pe o majoritate parlamentară. Nu cred într-un gvern care primeşte mandat doar pentru o lună. E ca şi cum eu aş angaja un CEO doar pentru o perioadă de o lună. O formulă de guvernare stabilă e impetuoasă, iar activitatea primului ministru ar suferi dacă el stă doar o lună la guvernare. El trebuie să stea atât cât mai are mandat (până la alegeri parlamentare, până se schimbă majoritatea sau majoritatea decide că e nevoie de un alt guvern). Nu arată a lucru solid un guvern pe o lună. Mă intrigă că se discută de un prim-ministru pentru o lună. Dacă guvernul face ce trebuie, de ce să îl schimbăm peste o lună? E impropriu să ne apucăm de un proiect pe care tot noi ştim că îl schimbăm. Starea aceasta de provizorat mă sperie mai mult decât nişte erori făcute de un guvern pentru că ea are un efect negativ asupra mediului de business, a investiiţiilor străine şi poate duce la un blocaj economic”, analizează Dan Ostahie pentru capital.ro.

„Guvern susţinut politic, cu program clar”

„Atâta timp cât guvernul are sprijin politic din partea majorităţii parlamentare, el poate fi de tehnocraţi sau de oameni politici. Economia va fi scoasă din impas de un guvern susţinut politic, cu un program clar”, crede şeful Altex.

„Dacă majoritatea doreşte un premier independent, soluţia poate funcţiona,  dar cred mai degrabă într-un premier politic decât în unul tehnocrat”, afirmă Ostahie.