Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara la finele lunii ianuarie că există un program pentru 100.000 de concedieri în rândul bugetarilor. Cele mai optimiste evaluări se opresc la cifre de ordinal zecilor de mii. Prima portiţă de scăpare pentru bugetarii concediaţi o reprezintă mediul privat. Cei veniţi „de la stat” vor trebui să lupte însă nu doar cu ceilalţi candidaţi pe diferite posturi şi cu o piaţă a muncii aproape paralizată, ci şi cu prejudecăţile legate de performanţa în muncă a bugetarilor.

Specialiştii în resurse umane au păreri împărţite când vine vorba despre angajarea şomerilor proveniţi din mediul public. Sunt voci care spun că bugetarii pot avea un loc bine definit în companiile private, în timp ce altele susţin că nimeni nu îi vrea. capital.ro vă invită la o dezbatere legată de şansele de angajare în privat a lui fost bugetar.

Butunoiu: „Angajarea bugetarilor – sinucidere curată!”

„Nu văd de ce o companie ar vrea să angajeze un bugetar”, tranşează problema head-hunterul George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanţă în resurse umane George Butunoiu Ltd. Explicaţia sa e una foarte simplă. După cum declară acesta, o companie privată ar angaja un fost bugetar doar dacă nu ar exista forţă de muncă suficientă pe piaţă, lucru care nu este nicidecum valabil astăzi. „Dacă o companie angajează astăzi bugetari înseamnă că are un apetit ridicat pentru sinucidere la nivel de business”, mai completează Butunoiu.

Printre motivele pentru care, în viziunea sa, bugetarii nu au loc în mediul privat se numără diferenţa prea mare dintre cele două medii. „Sunt două lumi diferite. Nimic nu seamănă la stat cu ce se întâmplă la privat. Nici relaţiile dintre oameni, dintre angajaţi şi superiori, nici atitudinea faţă de muncă sau faţă de companie”, mai adaugă acesta.

Situaţiile excepţionale sunt doar cele în care o companie privată are nevoie de un bugetar pentru a înţelege mediul de lucru de la stat. „Vorbim aici de fime care au contracte cu statul şi vor să vadă cum merg lucrurile acolo”, explică Butunoiu.

CV de bugetar

Există si păreri favorabile angajării bugetarilor în mediul privat. „Este de la sine înţeles că speranţa bugetarilor care ar putea fi concediaţi începând cu acest an va fi sistemul privat”, spune Stanimira Dankova, head of human resources a Unicredit Consumer Financing IFN şi membru HR Club. Aceasta este de părere însă că şansele sunt egale între candidaţii provenind de la stat şi cei din alte firme private. „Şansa celor proveniţi din sistemul bugetar în procesul de recrutare ţine, la fel ca pentru orice alt candidat, de un CV bogat şi de recomandări solide”, explică aceasta.

De aceeaşi părere este şi Ena Bădeanu, HR director a RBS România şi membru HR Club, care nu vede o problemă în a recruta un fost funcţionar public. „Avem destule exemple de angajaţi care la un moment dat au lucrat în instituţii de stat şi apoi s-au reorientat către domeniul privat şi care sunt foarte apreciaţi la noi în bancă”, spune aceasta.

Aceasta explică că, indiferent de mediul de provenienţă, candidaţii sunt priviţi în acelaşi fel şi trec prin aceleaşi stadii de evaluare şi de recrutare. „Acestea includ pe lângă analizarea trecutului profesional şi a experienţei în domeniu, identificarea abilităţilor profesionale şi ale soft skill-urilor necesare îndeplinirii cu succes a sarcinilor prevăzute în fişa postului pentru care a candidat”, spune Ena Bădeanu.

Ce au de înfruntat oamenii veniţi „de la stat”

Chiar dacă anul acesta angajatorii sunt foarte precauţi în ceea ce priveşte angajările şi abia în a doua jumătate a anului lucrurile se vor redresa pe piaţa muncii, bugetarii care vor ajunge în companii private vor fi supuşi unei schimbări drastice.

Specialiştii din resurse umane spun simplu că principalele diferenţe pe care le vor simţi foştii bugetari la un nou loc de muncă vor veni din zona culturii organizaţionale, a evaluării performanţelor sau a politicii salariale.

„În general, joburile din domeniul privat sunt mai dinamice, întrucât într-un astfel de mediu intervin mai des schimbări legate de responsabilităţile, abilităţile necesare îndeplinirii sarcinilor”, spune Ena Bădeanu.

În plus, în companiile private cultura organizaţională este mult diferită de cea de la stat. „În general, nivelurile de raportare sunt mai puţine, se lucreaza mult inter-departamental, pe proiecte, există multă colaborare laterală cu oameni care nu-ţi sunt nici superiori, nici subordonaţi”, mai explică oficialul RBS România.

Prejudecăţile legate de bugetari0-47958-angajat.jpg

Pentru ca un fost bugetar să ajungă în sistemul privat, acesta va trebui să doboare zidurile prejudecăţilor. După cum spune Florin Gogianu, angajatorii au de multe o atitudine defensivă legată de recrutarea unui fost bugetar. Aceste prejudecăţi nu sunt dictate de o analiză obiectivă cu privire la performanţele bugetarilor. Recruiterii iau în calcul doar diferenţele majore dintre mediul public şi cel privat.

George Butunoiu afirmă că astfel de prejudecăţi sunt absolut normale în rândul angajatorilor ţinând cont că cele două medii nu au nimic în comun în ceea ce priveşte stilul de muncă şi rezultatele obţinute.

Interes pentru managerii de proiect

Dincolo de atitudinea angajatorilor şi de experienţa bugetarilor pe cale de a fi concediaţi, piaţa muncii este cea mai mare problemă. Funcţionarii învăţaţi să stea în spatele unui birou vor găsi cu greu un nou job pe care să se plieze.

Conform declaraţiilor lui Florin Gogianu, managerii de proiect sau anumiţi specialişti vor avea loc în acest an în câmpul muncii, având în vedere că angajările vor fi şi aşa foarte rare. „Un exemplu îl constituie specialiştii pe fonduri europene care probabil vor fi repede absorbiţi de mediul privat. De asemenea, unii manageri de proiect din cadrul instituţiilor de stat, dacă vor fi disponibilizaţi, ar avea şanse mari să-şi găsească relativ repede un loc de muncă”, explică reprezentantul Lugera & Makler.

Ultima şansă, antreprenoriatul

Bugetarii care vor fi disponibilizaţi  mai au însă o variantă, după cum spune Stanimira Dankova: antreprenoriatul. Cei cu resurse financiare şi cu foarte mult curaj pot renunţa la a mai fi angajaţi şi pot opta pentru propria afacere. George Butunoiu spune că aceasta ar fi soluţia ideală pentru bugetarii care vor rămâne fără loc de muncă. „Chiar dacă sunt foarte comozi, pentru că mediul le-a permis-o, vor fi nevoiţi să se adapteze noii situaţii şi să facă ceva. Antreprenoriatul este o soluţie bună”, explică head-hunterul.