Guvernul a încercat să împace şi capra şi varza. „Prima Casă“ 2 va avea două variante: şi pentru casele vechi şi pentru cele noi. Achiziţia unei locuinţe noi este avantajată, prin creşterea plafonului garanţiei acordate de stat la 70-75.000 de euro, în timp ce la locuinţele vechi plafonul de garanţie de 60.000 de euro a fost menţinut. A procedat bine Guvernul?

„Guvernul ar trebui să încurajeze construcţia de locuinţe noi şi achiziţia acestor produse şi cred că ar trebui să se dedice exclusiv locuinţelor noi, pentru că toţi ştim care e situaţia cu cele vechi. Chiar dacă majoritatea cumpărătorilor de locuinţe noi, au deja în proprietate un imobil vechi – pe care sunt nevoiţi să îl vândă pentru a achiziţiona unul nou, ei sunt deja în avantaj, pentru că nu plătesc TVA la tranzacţie. Nu cred că trebuie să mai fie încurajaţi“, a declarat pentru capital.ro Alejandro Solano, directorul general al Hercesa România.

Concentrarea exclusiv pe locuinţe noi ar putea avea totuşi unele probleme, subliniază acesta, deoarece majoritatea dezvoltatorilor care au proiecte în construcţie şi care vând în acest moment nu se mai pot adapta noii reglementări. Potrivit acestuia, singurii care îşi pot adapta produsele noului program sunt cei care vor începe construcţii noi.

„Deocamdată aşteptăm să vedem ce o să se întâmple cu legea. Dacă o să se concentreze pe locuinţe noi, atunci o să luăm în considerare o adaptare a proiectului Estellas Residencias din zona Orhideelor la noul program“, a menţionat Solano.

La mâna băncilor

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) au cerut guvernanţilor ca 80-85% din fonduri să fie direcţionate spre locuinţe noi, iar restul către deblocarea proiectelor cu creanţe. În felul acesta, firmele din construcţii îşi vor putea relua activitatea, vor genera noi locuri de muncă şi vor plăti impozite şi taxe.

0-47406-plosceanu.jpg„Dacă ar fi la fel ca anul trecut ar duce doar la deblocarea de tranzacţii, iar banii nu ar ajunge în piaţă. Totodată, este posibil ca cererea pe segmentul de locuinţe vizate de formula iniţială a «Prima Casă» să se fi epuizat. Anul trecut impactul în economie a fost nul. Problema în acest caz sunt şi băncile, pentru că degeaba se acordă garanţii pentru locuinţe noi şi se majorează plafonul, dacă băncile nu vor să îşi asume riscul creditării. Estenţială este atitudinea şi flexibilitatea de care vor da dovadă băncile“, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

El a mai spus că o majorare a plafonului creşte eligibilitatea şi s-ar debloca şi tranzacţiile de apartamente cu 3 camere, după ce anul trecut s-au cumpărat, în principal, garsoniere şi apartamente cu 2 camere.

Şi cu vrabia în mână şi cu cioara de pe gard

Agenţiile imobiliare care intermediază tranzacţii pe ambele segmente ale pieţei rezidenţiale ar vrea să aibă activitate atât pe locuinţe vechi, cât şi pe cele noi. Din acest motiv, ei consideră că un plafon diferenţiat ar fi varianta optimă de funcţionare.

„Dacă programul se va axa strict pe locuinţe noi, proprietarii de apartamente vechi vor fi penalizaţi imediat, iar preţurile vor scădea brusc. Este clar că ar trebui stimulată industria reală, pentru a ajuta economia, dar cele două segmente de piaţă ar trebui să funcţioneze în armonie. Cred că cel mai potrivit ar fi un plafon diferenţiat după tipul de apartament. Pentru cele vechi un plafon de maxim 80.000 euro, iar pentru cele noi circa 100.000 euro“, consideră Andrei Pascu, broker în cadrul Re/Max Advantage.

Plafon crescut, pentru produse de calitate

Reprezentanţii asociaţiei producătorilor de BCA apreciază că prelungirea programului este o măsură benefică relansării sectorului imobiliar şi deblocării parţiale a pieţei construcţiilor şi propune majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro în prezent, la 100.000 de euro.

„Considerăm că programul «Prima Casă» ar trebui să vizeze preponderent achiziţia de construcţii noi. În ceea ce priveşte plafonul de garantare, acesta ar trebui să fie extins la nivelul a 100.000 euro, ceea ce nu ar mai limita potenţialii cumpărători şi ar asigura un cadru favorabil utilizării unor materiale de calitate superioară în realizarea noilor construcţii”, susţin reprezentanţii asociaţiei Pro BCA.