Dezbatere capital.ro: Cum vi se pare aplicarea CAS-ului de 31,3% pe dividende?

Ultima variantă a proiectului legii pensiilor prevede că se vor datora contribuţii de 31,3% pentru orice venit din capital: de la dividende, la veniturile din cesionarea acţiunilor sau din lichidarea firmelor. Revoltător, consideră reprezentanţii antreprenorilor. O prevedere similară, privind impozitarea câştigurilor aduse de statutul de acţionar (SA) sau asociat (SRL) exista şi în legea veche a pensiilor (legea 19/2000). Doar că legea conţinea un articol potrivit căruia, dacă

Ultima variantă a proiectului legii pensiilor prevede că se vor datora contribuţii de 31,3% pentru orice venit din capital: de la dividende, la veniturile din cesionarea acţiunilor sau din lichidarea firmelor. Revoltător, consideră reprezentanţii antreprenorilor.

O prevedere similară, privind impozitarea câştigurilor aduse de statutul de acţionar (SA) sau asociat (SRL) exista şi în legea veche a pensiilor (legea 19/2000). Doar că legea conţinea un articol potrivit căruia, dacă o persoană contribuie deja la sistem datorită statutului de salariat, nu va datora contribuţii şi pe veniturile obţinute din dividende sau activităţi independente.

Articolul cu scutirea nu se mai regăseşte în proiectul privind noua lege a pensiilor. Reprezentanţii patronatelor consideră că situaţia este revoltătoare.

„CAS se plăteşte pentru un serviciu, dividendul nu are legătură cu acest serviciu. E abuz şi e non-sens”, consideră Adrian Izvoranu de la Uniunea Naţională a Patronatelor din România.

Utilaje abonate la pensii

Chiar dacă în România multe persoane îşi creau o firmă pentru a încasa salariile plătind taxe mai mici, aceasta era excepţia, nu regula. Prin urmare n-ar trebui să fie penalizaţi toţi patronii. Dividendele nu sunt doar rodul unei relaţii de muncă. Sunt şi alţi factori de luat în calcul: riscurile asumate, investiţiile făcute.

Să luăm un exemplu imaginar: cineva îşi face o firmă pentru a îmbutelia şi comercializa apa din fântăna din curte. Va avea şi statut de salariat al firmei respective şi va plăti CAS pe venituri. Însă, în procesul de producere a apei minerale, aportul factorului muncă este mic comparativ cu cel al tehnologiei: o pompă extrage apa din fântână, o conductă o transportă până la o linie de îmbuteliere. Deci profitul provine mai mult din investiţiile tehnologice. De ce ar trebui să se plătească contribuţii la pensii pentru o pompă şi o linie de îmbuteliere?

„După principiul acesta, putem pune CAS şi pe taxa de pod de la Giurgiu”, spune Izvoranu. El ameninţă că dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală, cu toate că nu va obţine avizele patronatelor, îl va contesta la Curtea Constituţională şi la Comisia Europeană.

Potrivit lui Izvoranu, iniţiativele propuse de executiv în noua lege a pensiilor au două substraturi „prostie nemăsurabilă şi incompentenţă. Habar n-au despre ce vorbesc. Se adaugă şi foamea de bani”. Izvoranu continuă: „funcţionarii sunt nişte indivizi care scriu ce le spune şefu’. La o cafea, le explici, ai impresia că s-au deşteptat. Însă, imediat ce se întorc în birou, revin la normal”.

Nici Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIMPPR nu este încântat de iniţiativa guvernului.
„În calitate de preşedinte al Consiliului Naţional, o consider neavenită pentru că are efecte negative în toate planurile. Îi loveşte pe cei care au făcut eforturi de investiţii”, spune Nicolescu.

Ce impozite se plătesc pentru salariu de 2.500 de lei:
Fond salarii angajator: 4.558 lei
Salariu primit în mână de angajat: 2.500 de lei
Partea statului: 2088 lei
Impozit pe venit: 476 lei
CAS angajat (10,5%): 374 lei
Sănătate angajat (5,5%): 196 lei
CAS angajator (20,8%): 741 lei
Sănătate angajator (5,2%): 185 lei
Şomaj (1%- angajat+angajator): 36 lei
Alte impozite/taxe: 50 lei

Ce impozite plăteşte un patron:
Profit: 16%
Venit din dividende: 16%
CAS: 31,3%