DEZBATERE CAPITAL.RO: Mai e nevoie de agenţi imobiliari în România?

Ce mai mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari şi-au deschis propriile birouri de vânzări, una din primele măsuri luate ca urmare a crizei, pentru a tăia costurile cu agenţiile imobiliare. Pe segmentul locuinţelor vechi, oferta creşte în fiecare zi, iar puţinii cumpărători preferă contactul direct cu proprietarul şi evită plata unui comision de intermediar. În aceste condiţii care mai este rolul agentului imobiliar pe piaţă? „În cazul nostru, 98% din vânzări se fac de

Ce mai mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari şi-au deschis propriile birouri de vânzări, una din primele măsuri luate ca urmare a crizei, pentru a tăia costurile cu agenţiile imobiliare. Pe segmentul locuinţelor vechi, oferta creşte în fiecare zi, iar puţinii cumpărători preferă contactul direct cu proprietarul şi evită plata unui comision de intermediar. În aceste condiţii care mai este rolul agentului imobiliar pe piaţă?

„În cazul nostru, 98% din vânzări se fac de către propriul birou de vânzări. Dezvoltatorii imobiliari apelează foarte rar la o agenţie imobiliară, pentru că au costuri mari şi nu ai control asupra lor. La nivelul locuinţelor vechi cred că e nevoie de agenţiile imobiliare în special pe partea de consultare. Problema este că la noi s-a mers doar pe făcut bani, nu s-a mers şi pe această direcţie. Ar trebui ca agenţii să-şi dezvolte latura de consultant, pentru că informaţia circulă, este accesibilă tuturor, dar uneori ai nevoie de un ajutor la nivel tehnic sau juridic“, a declarat pentru capital.ro Ionuţ Negoiţă, unul din proprietarii grupului de firme din domeniul construcţiilor Pro Confort.

„Agenţiile mici nu mai au loc nicăieri“

Chiar şi dezvoltatorii care sunt deschişi la intermediari folosesc, în mare parte, serviciile companiilor multinaţionale care îşi depăşesc atributul de „om de legătură“ între vânzător şi cumpărător.

„Noi avem propriul birou de vânzări, condus de un director pe care l-am adus din Australia, dar colaborăm şi cu agenţiile mari, gen Colliers. Agenţii imobiliari de calitate nu vor dispărea niciodată, pentru că, în general, clienţii, din comoditate sau din lipsă de cunoştinţe, se duc la o agenţie care oferă mai multe variante, spre deosebire de biroul unui dezvoltator, care are doar propria ofertă“, a menţionat George Prelea, preşedintele dezvoltatorului South Pacific. Acesta consideră că o să dispară, în schimb, agenţii imobiliari de tip „soţ-soţie“, care pun anunţuri false în ziare.

„În alte părţi, un agent are mai multe responsabilităţi şi dă o siguranţă scrisă viitorului client. La noi nu fac nimic şi mai iau comisioane şi din două părţi. În cazul locuinţelor vechi, unde oferta este mare, situaţia se schimbă. Agenţiile mici nu mai au loc nicăieri. În străinătate nu ai titlu de agent imobiliar, decât după ce urmezi un curs de specializare“, subliniază Prelea.

Rămân doar cei şcoliţi

Reprezentanţii agenţiilor consideră că roata o să se întoarcă, iar dezvoltatorii vor reveni la agenţii dacă vor să vândă într-un ritm mai accelerat. Totuşi, chiar şi tabăra agenţilor este de părere că pe piaţă nu vor mai rezista decât cei cu pregătire şi servicii multiple.

„În general, marile companii îşi externalizează serviciile de vânzări. Dezvoltatorii care au propriile birouri nu vor avea rezultate. Majoritatea au apelat la birouri proprii din cauza crizei, care îi obligă să reducă din costul cu comisioanele fixe şi cele din vânzări, percepute de agenţii imobiliari, dar se vor întoarce la ei după această perioadă“, a explicat  Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit lui Clenciu, în cazul locuinţelor vechi poţi opta şi pentru o achiziţie fără intermediar, însă procesul e mai greoi şi mai costisitor. Clenciu mai spune că 80% din agenţii care nu şi-au diversificat serviciile au murit deja, de la începutul crizei şi până acum.

Reglementarea activităţii de agent imobiliar

„Este necesar ca un agent profesionist să ofere consultanţă, administrare de imobile şi o minimă consultanţă juridică. În martie vom introduce în dezbatere publică proiectul de lege care reglementează activitatea imobiliară din România. Sperăm ca în acest an să avem un cadru legal“, a spus preşedintele ARAI.

Intenţia de a legifera meseria de agent imobiliar a mai existat şi în trecut, însă fără nici un succes. Acum, Clenciu susţine că proiectul a fost redactat de ARAI şi are susţinerea Ministerului Dezvoltării. Proiectul urmează a fi supus dezbaterii publice timp de 2-3 luni, după care ar trebui să fie înaintat forurilor din Parlament.